Naslovnica ŽIVOT 14 neverovatnih moći ove hrane: Samo 4,5 grama dnevno, reguliše visok krvni...

14 neverovatnih moći ove hrane: Samo 4,5 grama dnevno, reguliše visok krvni pritisak i još ….

spirulina1

[adsenseyu2]

1. Najbolja prirodna superhrana

Spirulina je puna raznih nutrijenata, naročito proteina kojih sadrži 60-70%. Stoga se predstavlja kao izvrstan izvor proteina za vegetarijance. Količinski, uzimanjem jedne kašičice spiruline unećete u organizam 1,2 grama proteina.

Naravno, morate uzeti u obzir da dnevno treba uneti 0,8-1 grama proteina po kilogramu telesne težine. Iz tog razloga spirulina ne može biti vaš jedini izvor proteina.

U spirulini ima i puno gvožđa, oko 28 grama na 100 grama praha.

[adsenseyu4]

Da bi unele 50% preporučenog dnevnog unosa gvožđa, žene mlađe od 50 godina treba da uzimaju 5 kašičica spiruline na dan, dok su ženama starijim od 50 godina dovoljne tri kašičice na dan.

Najbolje je koristiti spirulinu zajedno sa nekim drugim suplementom za povećanje nivoa gvožđa. Skorija studija je pokazala da unošenje 3 grama spiruline dnevno povećava nivo hemoglobina i broj crvenih krvnih ćelija kod pojedinaca koji boluju od anemije.

Pored proteina i gvožđa, spirulina takođe predstavlja odličan izbor vitamina B12. Ipak, ne možete se osloniti samo na spirulinu za unos ovog vitamina. Takođe morate unositi i meso.

2. Smanjuje hronični umor

Navodi se da spirulina, zahvaljujući visokom sadržaju polisaharida, vitamina B i esencijalnih masnih kiselina uspeva da nadoknadi energiju.

3. Bori se protiv alergija

Da li bolujete od sezonskih alergija? Navodi se da uzimanje 2 grama spiruline dnevno u periodu od šest meseci uklanja simptome alergijskog rinitisa, uključujući kijanje, zapušen nos i svrab.

[adsenseyu4]

4. Antivirusna svojstva

Studije na životinjama su pokazale da spirulina može da pomogne pri inhibiciji replikacije nekoliko vrsta virusa, uključujući herpes, boginje, zauške i grip, pa čak i virus HIV-a.

5. Snižava holesterol

Spirulina može biti od koristi kod srčanih bolesti. Nekoliko studija je istraživalo da li ovaj suplement snižava sadržaj masti u krvi i otkriveno je da dnevna doza od 2-4 grama u periodu od 3 meseca smanjuje sadržaj holesterola i triglicerida.

krvotok holesterol

6. Snižava krvni pritisak

Navodi se da doza od 4,5 grama dnevno u periodu od šest nedelja smanjuje krvni pritisak kod osoba sa normalnim krvnim pritiskom.

7. Pomaže kod dijabetesa

Nekoliko studija na životinjama je pokazalo da spirulina znatno smanjuje nivo šećera, nadjačavajući čak i popularni lek za dijabetes po imenu Metformin.

Ovaj suplement sadrži mangan i aminokiselinu cistein koji oboje imaju važnu ulogu u stvaranju insulina.

Sprovedena je čak i jedna studija na ljudima u kojoj je otkriveno da 2 grama spiruline dnevno u periodu od 2 meseca snižava nivo šećera.

[adsenseyu6]

8. Deluje protiv raka

Fikocijanin, glavna aktivna komponenta spiruline koja joj daje plavozelenu boju, takođe ima moćno antioksidativno svojstvo. Navodi se da je antioksidativna sposobnost ove komponente negde u nivou sa vitaminima C i E.

Istraživanja na životinjama su pokazala da spirulina smanjuje šanse za nastanak raka i veličinu tumora.

9. Hronično trovanje arsenom

Ukoliko mislite da putujete u države u kojima voda za piće sadrži puno arsena (recimo Bangladeš, Indija, Tajvan ili Čile), možda bi bilo dobro da uzimate 250 mg spiruline sa po 2 mg cinka dvaput dnevno u periodu od 16 nedelja, jer ćete na taj način smanjiti nivo arsena u organizmu.

10. Pomaže pri vežbanju

Izgleda da spirulina pomaže i pri vežbanju. Istraživači su otkrili da muškarcima koji umereno treniraju i koji uzimaju 6 grama spiruline u periodu od 4 nedelje treba više vremena da se umore.

Štaviše, navodi se da unošenje 7,5 grama spiruline dnevno u periodu od tri nedelje uklanja oštećenje mišića usled vežbanja.

Spirulina čak pomaže i pri dobijanju mišića! Studija je pokazala da količina od 2 grama dnevno u periodu od 8 nedelja povećava jačinu mišiča.

Spirulina se prilično dobro pokazala kada su u pitanju fizičke performanse.

[adsenseyu5]

11. Ima prebiotički efekat

Spirulina svojim prebiotičkim efektom stimuliše dobre bakterije crevne flore, održavajući pravilno funkcionisanje digestivnog sistema.

12. Skidanje kilaže

Uprkos glasinama da spirulina suzbija apetit, postoje dokazi da spirulina pomaže pri skidanju kilaže.

Moguće je da sadržaj proteina i vlakana zasiti organizam.

Međutim, to ne znači da treba da prestanete da trčite.

fgsnudt37gfsj

14. Podmlađuje kožu

Navodi se da spirulina sprečava preteran rast kandide, koja je čest uzrok pojave akni. Takođe se navodi da poseduje antiinflamatorna svojstva koja sprečavaju zapaljenska stanja suve kože kao što su ekcemi, psorijaza, rozacea i akne.

Upozorenja i kontraindikacije

Takođe, pošto spirulina jača imuni sistem, njeno konzumiranje može pogoršati simptome stanja u kojima je imuni sistem previše aktivan, kao što su recimo multipla skleroza, lupus i reumatoidni artritis. Spirulina takođe može imati kontraindikacije pri primeni sa drugim lekovima, te bi trebalo da se obratite lekaru ukoliko već pijete neke lekove.

Ljudi sa naslednim metaboličkim poremećajem, fenilketonurijom, ne smeju da uzimaju spirulinu pošto ona sadrži fenilalanin, aminokiselinu koju te osobe ne mogu da metabolizuju.

Ukoliko želite da počnete da pijete spirulinu, krenite sa malim dozama i postepeno povećavajte.

Praškastu varijantu možete pomešati sa sokovima ili šejkovima, dok varijantu u kapsulama treba da pijete sa vodom.

Čuvajte je na suvom, hladnom i mračnom mestu.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]