SAD pokušale da zaplene iranski tanker – Iranski ratni brodovi odbili napad – VIDEO

Američka vojska pokušala da otme iranski naftni tanker, ali se sve završilo neuspehom zbog brze reakcije iranske vojske.

Vojska SAD pokušala je nasilno da zauzme iranski tanker za naftu, koji se nalazio u Omanskom moreuzu.

Iranski brod je trebalo da bude pregledan bez dozvole, ali nakon što je posada tankera odbila da američkoj vojsci da pravo da pregleda brod, ova je pokušala da nasilno zapleni brod.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Nakon emitovanja poruke o napadu, brodovi i gliseri iranske mornarice krenuli su na mesto incidenta i odbili napad. Istovremeno je vraćen i naftni teret.

Kako prenosi iranska novinska agencija Tasnim, američka vojska je pokušala da pruži otpor iranskoj vojsci, ali je nakon niza pretnji iz Teherana bila prinuđena da odustane od svojih nezakonitih akcija.

Američke trupe otele su tanker za naftu u Omanskom moru u kojem se nalazila iranska izvozna nafta, premestile teret nafte u drugi tanker i premestile brod na nepoznato odredište.

U međuvremenu, pomorske snage Irana izvele su helikoptersku operaciju iznad palube tankera, preuzele kontrolu nad brodom i usmerile ga prema teritorijalnim vodama Irana.

Nakon toga, američke snage su progonile naftni tanker sa nekoliko helikoptera i ratnih brodova, ali njihov pokušaj je propao nakon odlučne akcije Irana.

Američke snage su još jednom pokušale da blokiraju put tankeru dodatnim snagama i dodatnim borbenim brodovima, ali se njihov pokušaj ponovo završio neuspešno.

Tanker se trenutno nalazi u teritorijalnim vodama Irana., – prenosi novinska agencija Tasnim.

Američka strana još nije dala nikakve zvanične komentare o tome šta se dogodilo, iako bi takve akcije mogle da dovedu do veoma ozbiljnih nevolja za SAD, jer bi Iran u budućnosti mogao da počne da napada neprijateljske brodove bez upozorenja.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by خبرگزاری صدا و سیما (@iribnews.ir)

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Webtribune.rs