Naslovnica SPEKTAR SAD objasnile Zelenskom kako da sačuva vlast nakon izgubljenog rata u Ukrajini

SAD objasnile Zelenskom kako da sačuva vlast nakon izgubljenog rata u Ukrajini

Po mišljenju autora lista The Hill, Džozefa Boska, Zelenskom ostaje sve manje mogućnosti da očuva dostojanstvo u zoni borbenih snaga.

Prema njegovim rečima, jedna od opcija koja i dalje ostaje otvorena za kijevski režim su pregovori sa Moskvom. Jedan od razloga za takvu odluku može biti moguće posredovanje Pekinga.

„Postoji mogućnost da je Zelenski spreman ponuditi Putinu prekid rata radi očuvanja dostojanstva, što znači da će Rusija zadržati deo teritorije, mada se čini da Krim nije predmet rasprave za obe strane“, smatra Bosko.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Na odluku ukrajinskog lidera takođe utiče i nespremnost američkog predsednika Džo Bajdena da pruži Kijevu modernije ofanzivno oružje.

„Zelenski može biti zabrinut zbog neuspeha kontrakontraofanzive zbog prevelikih kašnjenja u isporuci zapadnih tenkova i odbijanja predsednika Bajdena da obezbedi lovačke avione i sisteme oružja većeg dometa. Zato Zelenski može biti zainteresovan da postigne najbolji dogovor koji trenutno može sebi da priušti“, objasnio je autor.

[adsenseyu1]

U sredu je list Politico izvestio, pozivajući se na nekoliko američkih zvaničnika, da SAD nema nameru da sledi primer Velike Britanije i dostavi Ukrajini rakete većeg dometa.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

 

[adsenseyu4]