SAD čekaju da Kina prva povuče potez na Tajvanu

Američki general Mark Majli izjavio je da SAD pomno prate situaciju na Pacifiku, naročito u kontekstu eventualnog napada Kine na Tajvan.

U intervjuu za BBC, Majli je rekao da Kina jasno razvija sposobnosti koje bi poslužile za organizaciju napada na Tajvan u određenom trenutku.

„Što se tiče sposobnosti za napad, mislim da ih Kina razvija. Predsednik Si Đinping je govorio o tome na konferencijama da Kineska narodnooslobodilačka vojska razvija sposobnosti za napad u nekom trenutku. Da li će to uraditi ili ne je politički izbor koji će se zasnivati na tome kako Kinezi u tim trenucima vide koristi od takvog čina“, rekao je Majli.

Ipak, i pored brojnih aktivnosti i provokacija, američki general je mišljenja da se napad neće izvršiti u bližoj budućnosti. „U ovom trenutku nema naznaka ili upozorenja o bilo čemu neposrednom, ali opet, mi situaciju pratimo vrlo, vrlo pažljivo“, poručio je američki general.

Kada je reč o razmišljanjima unutar Kine o eventualnom napadu na Tajvan, brojni analitičari smatraju kako su mogućnosti za napad u ovim trenucima male.

„Peking priznaje da bi takav potez bio preskup i poguban, ne samo za Kinu već i za ceo svet. Dosledan stav Kine bio bi da traži mirno ujedinjenje s Tajvanom te da će delovati samo ako se suoči s provokacijom“, piše BBC.

Jedini okidač za rat bio bi verovatno potez u kojem bi Tajvan i zvanično proglasio nezavisnost od Kine. „To je nešto što predsednica Tajvana Cai Ing-ven izbegava, ali insistira na tome da se o Tajvanu govori kao suverenoj državi“, ističe se u analizi.

Situacija je krajem prošle godine zamalo i eskalirala kada je Kina poslala rekordan broj borbenih aviona prema delu koji Tajvan smatra svojom odbrambenom zonom delovanja.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(klix.ba)