Naslovnica ŽIVOT Sa 5 veoma važnih testova, sami proverite svoje zdravlje

Sa 5 veoma važnih testova, sami proverite svoje zdravlje

sat casovnik2

Zadišete se dok se penjete uz stepenice? Osećate jak bol u leđima ujutru kada ustanete? Uradite ovih pet testova i otkrijte da li je sve u redu s vašim zdravljem.

Pomoću male provere možete sami otkriti stanje vaših očiju, pluća, sluha, pa čak i štitine žlezde, ali ovi testovi ipak ne mogu da budu zamena za redovnu lekarsku kontrolu.

[adsenseyu1]

Štitna žlezda

Kada ispružite ruke s dlanovima okrenutim nadole, neka vam neko preko njih stavi list papira. Ako papir podrhtava, moguće je da vaša štitna žlezda proizvodi previše hormona zbog čega se puls ubrzava a mišići grče. Potom sednite i prekrstite noge, pa onu koja je odozgo ispružite i kašikom kucnite Ahilovu tetivu da proverite refleks. Ukoliko tiroida proizvodi premalo hormona, refleksi su usporeni.

Pluća

Stanje pluća možete lako ispitati dvominutnim žustrim hodom  ili penjanjem uz stepenice dok s nekim razgovarate. Vežbanje podstiče pluća da rade brže. Ako ostanete bez daha ili toliko otežano dišete da vam je nelagodno, vreme je za lekara.

Krsta

Stanite uspravno, a onda se savijajte u struku unazad koliko god možete. To će pojačati kontakt između pršljenova, kostiju i zglobova. Ako osetite jak bol u leđima odmah ili sutradan kad budete ustajali iz kreveta, vreme je za detaljniji pregled koji će pokazati da li ima potrebe za fizioterapijom.

[adsenseyu4]

Proverite sluh

S godinama sluh polako ali sigurno slabi. Da biste utvrdili u kakvom je stanju, potrebni su vam ručni sat na navijanje i prostorija bez buke. Jedno uvo začepite prstom, a pokraj drugog stavite sat. Osluškujte kucanje sata i lagano ga udaljavajte. Otkucaje bi trebalo da čujete i kada potpuno ispružite ruku. Ponovite test s drugim uvom.

Mozak

Loša koordinacija pokreta može upućivati na početak multiple skleroze ili skori moždani udar. Sednite uspravno nasuprot nekome i prvo pratite očima njegov prst dok ga pomera levo-desno, a onda ga dotaknite i odmah potom dodirnite svoj nos. Ako promašite, to može biti znak neurološkog problema.

(Lisa)