Ruski sistemi S-300 u Venecueli su u stanju pripravnosti – ŠTA JE STIGLO IZ MOSKVE?

S-400_Triumf

Usred napetosti između Venecuele i Sjedinjenih Država, venecuelanska vlada je rasporedila bateriju S-300 u blizini venecuelanske prestonice Karakasa. Vest je objavljena neposredno nakon dolaska ruskog vojnog kontingenta u Venecuelu.

Prema izraelskom komercijalnom satelitskom operatoru ImageSat International (ISI), Bolivarska nacionalna vojska Venecuele (FANB) je rasporedila bateriju ruskih projektila S-300 i sistem je operativan u vazdušnoj bazi Kapitan Manuel Rios u državi Gvariko, na severu latinoameričke zemlje. Sistem je postavljen nakon niza testova i zajedničkih vojnih vežbi s ruskim vazduhoplovnim snagama sprovedenih početkom 2019. godine.

Raspoređivanje ovih odbrambenih sistema verovatno je povezano s pripremama  vlade kojom predsedava Nikolas Maduro za odgovor na moguću vojnu invaziju Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

S-300 sistemi u Venecueli su najnapredniji protivraketni štit u celoj Latinskoj Americi i nemaju konkurenciju u regiji.

Raspoređivanje tog ruskog oružja u Venecueli se dogodilo u vreme nakon što su se 23. januara intenzivirale političke napetosti između Karakasa i Vašingtona, kada je vođa opozicije Huan Gvaido, predsednik Nacionalne skupštine Venecuele od 2016. godine, sebe proglasio “privremenim predsednikom” zemlje i odmah su ga priznali američka vlada i predsednik Donald Tramp, koji je upozorio da su u podršci državnom udaru “sve opcije na stolu”.

Ruska vojska je došla u Venecuelu da pomogne u “obuci i strategiji”

Kako za internet časopis Checkpoint Asia pojašnjava autor Marko Marijanović, Rusi su u Karakas verovatno došli kako bi im preneli iskustva suprotstavljanja američkim napadima iz Sirije.

Postoji veća verovatnoća da će Amerikanci preduzeti tajnu operaciju nego otvoreni napad, a ono što Venecuelancima najviše treba su elektronski uređaji za prisluškivanje i ometanje. Zbog Boltonovih “5000 vojnika u Kolumbiji” mediji tvrde da  postoje “znakovi povećanja vojnog planiranja u Venecueli”, iako je jasno da Trampova administracija ne planira invaziju, ali je kao oblik pritiska na Karakas voljna da ostavi utisak da to planira.

Zapravo, Tramp i dalje ponavlja da je “vojna opcija na stolu”. Rusija je sa svoje strane upozorila Vašington da je direktna američka vojna intervencija protiv Karakasa crvena linija za Moskvu.

Na sastanku na visokom nivou u Rimu prošle nedelje čini se da je Rusija ozbiljno upozorila Sjedinjene Države da neće tolerisati američku vojnu intervenciju za svrgavanje venecuelanske vlade s kojom je saveznik. Sastanak u Rimu između “posebnog izaslanika” Sjedinjenih Država za Venezcuelu Eliota Abramsa i zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova trebao je da omogući hitno postizanje sporazuma.

Dvojica funkcionera su razgovarala dva sata u hotelu u Rimu, mestu na kom se trebao postići ad hoc sporazum. Nakon sastanka u Rimu Rjabkov je rekao: “Verujemo da Vašington ozbiljno shvata naše prioritete, pristup i upozorenja”.

Jedno od tih upozorenja koje je izneo Rjabkov bilo je da Moskva neće tolerisati nikakvu američku vojnu intervenciju u Venecueli. Sa svoje strane, Eliot Abrams je izašao sa sastanka nakon što je primio ozbiljnu opomenu.

“Ne, nismo se dogovorili, ali mislim da su razgovori bili pozitivni, u smislu da obe strane sada bolje razumeju mišljenja drugih”, rekao je novinarima.

“Bolje razumevanje mišljenja drugih” znači da su Amerikanci primili k znanju šta je crvena linija Moskve i da je bolje da se povuku.

Ipak, arogancija Amerikanaca je zapanjujuća. Prema izveštajima iz Sjedinjenih Država, čini se da je Abrams odleteo u Rim sa očekivanjem da sa Rjabkovom dogovori “tranziciju” ili “kompromis” o tome kome će dve zemlje dati titulu “predsednika” Venecuele.

To je ono što je nesumnjivo mislio kada je rekao da “nakon sastanka nije bilo zajedničkog mišljenja”, ali je “bolje razumeo” položaj Rusije. Sada izgleda da su Rusi demonstrirali svoju odlučnost.

“Ruski funkcioneri su stigli u Venecuelu kako bi razgovarali o održavanju i obuci rukovanjem opremom i strategiji”, rekao je jedan funkcioner iz Karakasa.

Izjavu je dao nakon što je na aerodromu Majketia u blizini Karakasa uočen ruski teretni avion i avion s kontingentom ruskih vojnika kog je pratila vojska Venecuele. Jedan venecuelanski funkcioner je izjavio da je avion koji je stigao ovog vikenda došao u sklopu vojne saradnje dva saveznika.

Transportni i putnički avion ruskih oružanih snaga sleteli su u Venecuelu sa 35 tona tereta, a došao je i zamenik zapovednika ruske kopnene vojske.

Venecuela ima brojne ruske sisteme naoružanja, tako da ako je mali broj ruskih vojnika doleteo kako bi osigurao obuku ili održavanje, to nije ništa neobično. Isto nije neobično ako su  Rusi u izaslanstvo poslali generala kako bi razgovarao o važnim vojnim stvarima sa svojim venecuelanskim kolegama.

Ali kada oprema, vojnici i general stignu u isto vreme, a nekoliko dana kasnije, Moskva kaže Vašingtonu “da je bolje da se bavi svojim prioritetima i ozbiljno shvati upozorenja”, to je već nešto puno značajnije.

Logika je sledeća. Naime, Rusi koji godinama podržavaju Sirijce protiv Amerikanaca, čak i tokom američkih raketnih napada, došli su kako bi venecuelanskim snagama preneli ključne savete, podržali venecuelanski elektronske sisteme i dali im obaveštajne podatke, što predstavlja dva ključna elementa u ovakvoj situaciji.

35 tona opreme pokrivene vojnom ceradom moglo bi da predstavljaju uređaje za elektronsko ometanje koji mogu isključiti bespilotne letelice koje koriste CIA, snage za specijalne operacije i naoružane opozicione grupe koje su dronovima već pokušale da ubiju Madura u propalom napadu u avgustu 2018. godine. Rusi bi mogli dati ubrzanu obuku svojim venecuelanskim kolegama kako da koriste materijal kog su primili.

U međuvremenu, samo prisustvo ruskih snaga u neimenovanom vojnom objektu Bolivarske nacionalne vojske Venecuele (FANB) je samo po sebi sredstvo za odvraćanje od napada, jer američke snage neće gađati objekte u kojima bi mogli biti ruski oficiri i vojni instruktori, kao što smo objasnili u jučerašnjem članku.

Naravno, američka “Operacija Sloboda”, koji u njihovo ime u zemlji vodi Huan Gvaido nije obustavljena, ali se proces za opoziciju dodatno zakomplikovao.

(logicno.com)