RUSKI MEDIJI: Nova baza NATO u Albaniji se pravi zbog „Velike Albanije“ – SRBIJA NA METI KAO SRCE BALKANA

nato

NATO planira izgradnju prve vazduhoplovne baze na Zapadnom Balkanu, u blizini opštine Kučova u centralnoj Albaniji, izjavio je u subotu premijer te zemlje Edi Rama.

“Vrlo dobre vesti! Severnoatlantski savet je odobrio odluku o izgradnji prve vazduhoplovne baze na Zapadnom Balkanu u Albaniji,“ napisao je albanski premijer na Fejsbuku.

Ostatak njegove izjave glasi:

“Od sredstava Severnoatlanskog saveza i u partnerstvu sa Vladom Republike Albanije, NATO će investirati više od 50 miliona evra u prvoj fazi projekta modernizacije vazduhoplovne baze u Kučovu, pišu ruskimediji.

Kroz ovaj projekat, za koji se očekuje da će početi za godinu dana, Kučova će služiti kao baza podrške NATO-u za vazdušno snabdevanje, logističku podršku, održavanje klimatizacije, kao i za obuku za savez.

Kučova će takođe služiti i kao nacionalna baza za albanske vazduhoplovne snage, a ova strateška investicija NATO-a u Albaniji će doneti novi standard našim oružanim snagama.

Nesumnjivo, investicija ovih razmera stvara nove prilike za ekonomski i socijalni razvoj celog regiona, gde se planira izgradnja ove nove vazduhoplovne baze.

Paralelno, u toku su razgovori sa našim strateškim partnerom, SAD, za modernizaciju albanskih vazduhoplovnih kapaciteta. Očekuje se  da će se zajedničke odluke, proistekle iz ovih razgovora, uskoro naći pred američkim Kongresom  kako bi mogao da ih odobri.“

Albanski premijer je naglasio da implementacija ovog projekta treba da počne kasnije ove godine. Vazduhoplovna baza će služiti albanskim snagama, pružati logističku podršku, vežbe obuke, i podržavati operacije snabdevanja NATO-a.

Albanija se pridružila NATO Partnerstvu za mir 1994. godine, i pridružila se savezu 2009. godine.

Širenje NATO infrastrukture u Albaniju nije iznenađenje, i deo je veće SAD-NATO kampanje za promovisanje “Velike Albanije,“ koja podrazumeva podsticanje etno-verskih sukoba u balkanskim državama sa albanskim stanovništvom, kao što su Crna Gora i Makedonija, i koja može poslužiti kao atlantističko mesto ratnih operacija protiv Srbije, “srca“ Balkana.

Mala, veoma korumpirana država Albanija je dosledno služila NATO još otkad je ova koalicija pod vođstvom SAD-a podržala albanske teroriste u odvajanju Kosova od Srbije tokom 1990-ih i početkom 2000-ih godina.

Ruski analitičari su predviđali da bi Balkan mogao biti sledeće geopolitičko bojno polje u atlantisktičkoj kampanji destabilizacije putem šeme “Velika Albanija.“

U tom kontekstu, uspostavljanje NATO baze u Albaniji nesumnjivo predstavlja uvod u nove operacije destabilizacije i eskalacije sukoba u regionu. Tih 50 miliona evra navodno namenjenih projektu vazduhoplovne baze će verovatno pronaći svoj put do toga da podstaknu krvoproliće u obliku radikalnog albanskog separatizma u susednim državama.

Webtribune.rs