Ruski analitičar: Afera Navaljni nije test za Rusiju već za Merkelovu i njen evropski projekat

Kada ne možete samostalno doneti odluku – odgovornost prebacujete na druge.

Berlin navodi da nemačka reakcija na „trovanje Alekseja Navaljnog“, kao i na obustavljanje gradnje gasovoda Severni tok 2, u velikoj meri zavise od Rusije.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas izjavio je:

„Stavićemo sve opcije na dnevni red i doneti odluku u odgovarajuće vreme. Rusija, učestvujući u istrazi, može doprineti da odluka (o obustavi izgradnje Severnog toka 2 – ur.) ne bude doneta“ .

Ovo budućnost rusko-nemačkih odnosa dovodi u zavisnost samo od Kremlja.

Ali, u stvari, nemačko rukovodstvo se suočava sa istorijskim izborom i njegovo delovanje u bliskoj budućnosti imaće presudne, zaista istorijske posledice. Ne samo po rusko-nemačke odnose već i za budućnost same Nemačke, a samim tim i Evrope.

Jer, cela priča sa Navaljnim sada nije test za Rusiju, već za Nemačku i njen evropski projekat.

Priča o čudnom trovanju Navaljnog (ako ga je uopšte bilo) i dalje je vrlo mutna, ali pokušaji da se koristi u vrlo specifične geopolitičke svrhe sasvim su jasni.

Žele da primoraju Nemačku da zaustavi Severni tok 2 iako je izvesno da će napuštanje gotovo završenog projekta imati najozbiljnije posledice. Ne za nemačku ekonomiju zbog deset milijardi evra potrošenih na izgradnju, jer je to sića za Berlin, pogotovo što će ruski gas i dalje teći preko teritorije Ukrajine. Ne, glavna šteta biće naneta ugledu Nemačke.

Rusi će se konačno razočarati u nemačku želju za nezavisnošću, a Anglosaksonci će se uveriti da se, kao i više puta u prošlom veku, Nemcima može manipulisati, podstičući ih na sulude odluke koje nisu u njihovom interesu.

Većina Evropljana (uključujući Italijane i Austrijance koji su direktno uključeni u gasne projekte sa Rusijom) uveriće se da Berlin nije spreman da računa sa zajedničkim evropskim interesima. A što je najvažnije, sami Nemci će videti da nisu povratili svoj suverenitet.

Ovo govori da su troškovi nemačkog odgovora na trovanje Navaljnog vrlo visoki – pre svega za samu Nemačku.

Severni tok 2 je samo marker, simbol.

Suprotno Masovoj tvrdnji, Rusija ni na koji način ne može da pomogne Berlinu. Nikakva naša istraga o trovanju Navaljnog neće ukloniti potrebu da nemačke vlasti donesu sopstvenu odluku.

Odluku koja će biti značajnija i od početka rata sankcijama protiv Rusije nakon Krima.

Petar Akopov, RIA novosti

(Fakti)