Ruski ambasador: Rešenje za Kosovo samo po rezoluciji 1244 – Ako zatreba pregovaraće i Rusija – VIDEO

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko smatra da kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine i napora Zapada da se dođe do rešenja, ne postoji nešto novo što bi obezbedilo mogućnost kompromisa. Ističe i da je Rusija spremna da pomogne, ako Beograd to zatraži.

Svi dosadašnji napori podsećaju na trčanje na traci — troši se puno energije, ali nema realnog pokreta napred, kaže Bocan-Harčenko za Sputnjik. Komentarišući poruke iz Prištine nakon formiranja nove vlade, ruski ambasador kaže da do sada nije čuo nešto ohrabrujuće od Aljbina Kurtija.

„Obrnuto, možda sam više čuo ono što ne ohrabruje, ne daje neki podstrek za uspostavljanje dijaloga. Najvažnija stvar je bezuslovno ukidanje carina. To je prvi i najvažniji zadatak. Čuli smo nešto, ali uz neke uslove, što nije jasno. A suštinska politička stvar — što se tiče dijaloga i svih napora od strane Zapada — ne smatram da sada postoji nešto novo što bi obezbedilo mogućnost kompromisa, a rešenje je moguće samo na osnovu kompromisa. To je svima jasno“, rekao je Bocan-Harčenko.

On ponavlja da se stav Rusije o Kosovu nije promenio i dodaje da u sklopu postojećih napora i diskusija ne vidi Rezoluciju 1244, a nje mora da bude.

„Jer ona ostaje temelj regulisanja kosovskog problema i rešenja i moramo da se vratimo na put međunarodnog prava“, rekao je ruski ambasador.

Ruski posrednik — ako Beograd zatraži

Upitan da li će angažovanje više međunarodnih posrednika doneti nešto novo, Bocan-Harčenko ističe da je čuo puno poziva da se što brže dođe do rešenja.

„Gledajući iz mog iskustva, najgora stvar je uspostavljanje nekih okvira. To pritiska. Vremenski okvir je neprijatelj kompromisa. Kompromis je moguć samo u otvorenom dijalogu, bez ograničenja, uz pomoć posrednika koji su posvećeni, odani, a nikako nisu naklonjeni jednoj strani. Ovde je neophodna ravnoteža, ali pre svega pritisak na Prištinu. Od toga sam i počeo, da Priština, u najmanju ruku, povuče takse. Napora ima, ali sada ne mogu da kažem da ima suštinskih promena“, ističe on.

Na pitanje da li i Rusija razmišlja o tome da imenuje svog posrednika, ambasador kaže da je za Moskvu najvažniji orijentir — stav Beograda.

„Ako budemo imali poziv odavde iz Beograda i želju — biće i rešenja. U svakom slučaju, Rusija ne ostaje izvan te situacije. Rusija je stalna članica Saveta bezbednosti UN, a bez Saveta bezbednosti nema rešenja. Tu niko ne može da kaže nešto drugo, izuzev nekih novinara iz albanskih novina, koji smatraju da je ovo moguće bez Saveta bezbednosti. Međunarodno-pravna logika je dosta jednostavna — ako postoji jedna rezolucija, moguće je usvojiti drugu samo na osnovu sledećeg rešenja. A dok nema druge rezolucije, tu je Rezolucija 1244 kao naš zajednički putokaz“, poručuje Bocan-Harčenko.

Na molbu da precizira da li to znači da je Rusija spremna da imenuje svog posrednika ako Beograd bude zatražio, ruski ambasador kaže:

„Ne mogu da govorim o situacijama koje za sad ne postoje. Ako Beograd pozove Rusiju, mislim da će Moskva pronaći rešenje.“

Stiže Šojgu, pa Lavrov

U razgovoru za Sputnjik Bocan-Harčenko dodaje i da ovih dana predstoji poseta ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua Beogradu, a da su počele pripreme i za dolazak ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

„Imaćemo mnogo posla u organizaciji događaja povodom 75. godišnjice Dana pobede. To je zajednička saradnja. To je naš sveti dug da se pokažemo na najbolji način. Imamo mnogo planova, na primer Besmrtni puk, ostalo neka bude iznenađenje. U situaciji kada postoje pokušaji falsifikovanja istorije, mislim da ćemo napraviti prodor“, uveren je ambasador.

Povodom jubileja Sputnjika — pet godina rada u Srbiji — ruski ambasador kaže da je postojanje takve agencije, stručne i profesionalne — u takvim okolnostima i ovde u Srbiji — od izuzetnog značaja.

„Rekao bih, i to je istina, da je od vitalnog značaja. I mislim da samo agencija Sputnjik ima mogućnost i sposobnost da obuhvati i unutrašnji život Srbije, politiku ovde, a najvažnije za nas, informisanje o razvoju naših bilateralnih odnosa i našoj saradnji. To je i najvažnije. U sadašnjoj situaciji informacionih ratova agencija Sputnjik je veoma važna i ima najvažniju vrednost — istinu“, ocenio je on.

Sputnjik pomaže i Ambasadi Rusije da vodi svoju politiku razvoja i saradnje sa Srbijom, sa ciljem stabilizacije u regionu, dodao je on.

„Sputnjik pomaže da mi pokažemo suštinu i istinu naše politike ovde u Srbiji i regionu i otvorimo oči ljudima, a u situaciji koju imamo u Srbiji, naravno, imamo pogodnosti, jer radimo u prijateljskoj atmosferi i okruženju. Ponekad je ovo teško, jer je sačuvati i razvijati prijateljstvo težak zadatak“, zaključio je Bocan-Harčenko.

(Sputnik)