RUSKA IMPERIJA OJAČAVA SVOJU MOĆ: Ministarstvo odbrane izbacuje Microsoft-ov Windows sistem

Rusko Ministarstvo odbrane će sve kancelarijske računare prebaciti na operativni sistem Astra Linux. To je potpuno domaći razvoj, njegov tvorac je moskovska kombanija “RusBITEkh“.

Novi operativni sistem će takođe biti ubačen u sve smart telefone i tablete specijalne službe.

Trenutno su na kompjuterima ruske vojske instalirani licencirani „Microsoft-ovi“ proizvodi.

“Ključna karakteristika „Astra Linux Special Edition“ je jedinstven sistem za zaštitu informacija“, rekao je Dmitrij Donskoj, zamenik direktora kompanije.

Paket operativnog sistema takođe uključuje kancelarijsku aplikaciju „LibreOffice“. Za bezbednu razmenu informacija se koristi elektronski sistem za upravljanje dokumentima “Pergament“.

Popularni softverski proizvodi u Rusiji, kao što je “1C“ računovodstveni sistem, „Kaspersky“ antivirus i „Dr.Web“ su potpuno kompatibilni sa ovim operativnim sistemom.

“S ozbirom na sankcije u svim saveznim organima, odlučeno je da se ubrza prelazak na domaći softver. Bez preterivanja, ovo je pitanje nacionalne bezbednosti“, rekao je Aleksej Smirnov, programer.

Ruska kancelarija „Microsoft-a“ je odbila da da komentar.

Ranije je Pentagon takođe objavio planove za prelazak na operativni sistem zasnovan na „Linux-u“. Ovo je takođe objašnjeno pitanjima bezbednosti.

Webtribune.rs