Rusija zabrinuta, situacija izmiče kontroli …

Rusija je zabrinuta zbog gomilanja naftnih tankera u Bosforskom moreuzu i razgovara o tom pitanju sa osiguravajućim i transportnim kompanijama.

To je rekao zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško, a prenosi RIA.

Najmanje 20 naftnih tankera koji čekaju u redu ispred Turske suočavaju se sa dodatnim problemima da pređu iz ruskih crnomorskih luka do Mediterana, jer se operateri utrkuju da se pridržavaju novih turskih pravila osiguranja koja su dodata uoči ograničenja cena ruske nafte G7, rekli su izvori iz industrije, prenosi Rojters.

Pratite izbor naših najboljih vesti na TelegramuInstalirajte ga preko Play prodavnice besplatno OVDE

Turske pomorske vlasti izdale su obaveštenje koje je Rojters video prošlog meseca tražeći dodatne garancije osiguravača da će tranzit kroz Bosfor biti pokriven od početka ovog meseca.

„Svesni smo ove situacije. Naravno, zabrinjava nas sa stanovišta interesa naših operatera. O ovom problemu se razgovara sa transportnim i osiguravajućim kućama. Uostalom osiguravajuća društva osiguravaju, a ne država“, Citiran je Gruško.

„Ako se problem ne reši, naravno, biće uključenja na političkom nivou“, dodaje.

Poremećaji u tankerskom saobraćaju iz ruskih crnomorskih luka prema Mediteranu rezultat su novog turskog pravila osiguranja, a ne gornje granice cene ruske nafte koju je dogovorila koalicija zemalja G7 i Australije, rekao je zvaničnik grupe u utorak.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(b92.net)