Rusija testirala tajne rakete sposobne da obore satelite na veoma velikim nadmorskim visinama

Tajna ruska raketa -presretač, testirana je prošle nedelje, ona je sposobna da obori satelite na visinama stotinama kilometara.

Pre nekoliko dana ruska vojska je uspešno testirala najnoviju raketu presretač koja je, prema mišljenju stručnjaka NATO -a, sposobna da uništi vojne svemirske letelice na velikim visinama.

Raketni testovi izvedeni su na poligonu Sari-Shagan (Kazahstan), a demonstriralo ih je Ministarstvo odbrane Rusije.

Zbog tajnosti najnovijeg razvoja, Ministarstvo odbrane Rusije nije dalo nikakve podatke o ovom rezultatu, ističući u međuvremenu da je lansiranje testa bilo uspešno.

Zapadni stručnjaci izrazili su veoma ozbiljnu zabrinutost zbog uspešnih testova najnovije rakete, smatrajući da je osim presretanja balističkih projektila, najnoviji ruski razvoj (a to potvrđuje i brzo ubrzanje rakete od njenog lansiranja) sposoban da uspešno obori američke svemirske letelice, što predstavlja veliku pretnju za NATO.

„SAD su ranije upozoravale na takve ruske tehnološke proboje. Poslednji test ruske rakete izveden je nakon deset dana ratnih igara u četiri odvojena ratna pozorišta “, citiraju stručnjake britanski list The Sun.

U kojoj meri argumenti stručnjaka odgovaraju stvarnosti još uvek nije poznato. Ranije je objavljeno da je modernizovani sistem protivraketne odbrane Rusije zaista sposoban da se bori protiv vojnih svemirskih letelica. U ovom slučaju, visina uništenja satelita može doseći 300-400 kilometara.

Na mreži “Telegram” možete pratiti sve naše vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima a zatim nas pratiti klikom na opciju “JOIN” na dnu ekrana. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

Webtribune.rs