Naslovnica SPEKTAR Rusija sprema prvu nuklearnu raketu za kosmos

Rusija sprema prvu nuklearnu raketu za kosmos

raketa

I nekadašnji Sovjetski savez i SAD proveli su deceinje istražujući nuklearne rakete, a ova nova nastavak je tog programa.

Šef ruskog Keldiš centra za istraživanje Vladimir Košlakov poručuje kako je došlo vreme za novu tehnologiju za istraživanje svemira, onu koja bi zasenila tehnologiju čiji je glavni zagovornik Ilon Mask.

On tako predstavlja raketu na nuklearni pogon. ,,Ilon Mask koristi postojeću tehnologiju, razvijenu jako davno. On je poslovni čovek, upotrebio je već postojeće rešenje, i uspešno ga primenio“, rekao je.

[adsenseyu1]

Košlakov je na čelu tima koji bi trebalo da sagradi novi Transportno – energetski modul (TEM) s motorom koga pokreće nuklearna energija. Ali u tom slučaju ruski nuklearni motor zapravo bi koristio tehnologiju staru gotovo kao i hemijske rakete koje trenutno koriste.

Šta je tačno nuklearna raketa, i zašto ih još nemamo? I nekadašnji Sovjetski savez i SAD proveli su decenije istražujući nuklearne rakete, a ovaj novi dizajn je nastavak tih programa. Poseban dizajn takvih raketa može varirati.

SAD je tako koristio eksperimentalni program sa raketom koju pokreću nuklearne eksplozije koje ostavlja iza sebe. Ali najčešća verzija uključuje mali nuklearni reaktor koji generiše ogromne količine toplotee, koja se pretvara u gorivo, tipično vodoniku. Ipak nije jasno šta koristi TEM raketa, a brzo zagrevanje tog goriva uzrokuje širenje i stvaranje pritiska, piše Popular Mechanics.

[adsenseyu5]


Projekat Rover bio je prvi program koji se u SAD-u koristio za razvoj ovakvih raketa. Započela ga je NASA sa Komisijom za atomsku energiju 1955. godine. Projekat je trajao dve decenije i obuhvatio niz testiranja u Los Alamosu.

Njihov prvi pokušaj razvoja takvog nuklearnog motora nazvan je KIVI i bio je usmeren da pokaže kako koncept može uspeti. Sledeća generacija motora, nazvana Fibus, dizajnirana je kako bi se isprobalo koliko taj koncept deluje u stvarnosti, uključujući i simulaciju u svemirskom okruženju.

Do 1972. godine projekat je došao do dizajna male verzije motora, nazvane Pevee, kako bi se koristio u manjim satelitima i svemirskim letelicama. I šta se tada dogodilo? Nekako se te 1972. godine, nakon sletanja nekoliko Apolo letelica na Mesec, javna oduševljenost svemirskim putovanjima  počela da smanjuje, a s tim i državna ulaganja. Te iste godine projekat Rover je otkazan iako nije ostvario svoj cilj- lansiranje nuklearne rakete.

Za to vreme Sovjeti su dizajnirali svoju raketu RD-0410, koja je bila puno manja od američkog projekta. Testiranja ruske varijante započela su tek nakon što je projekat Rover završen, 1978. godine.

Kao što je to bio slučaj i u SAD-u tako je i Sovjetskom savezu projekat ostao bez sredstava pre nego što je završen. Početkom 80-ih, u trenutku dok se motor približavao svom prvom svemirskom testiranju, Sovjetski savez je počeo da se raspada.

I nikome, tada, na kraj pameti nije bio taj sistem, pa je RD-0410 otkazan do 1990. godine. Upravo današnji model kojeg razvijaju Rusi TEM, nastavlja tim zacrtanim putem RD-0410.

Projekat se oslanja na savremene materijale, metode gradnje i pozajmljuje delove iz rada američkih i ruskih naučnika. Uprkos tome što je Košlakov rekao, rakete na nuklearni pogon imaju dugu istoriju, kao i bilo koja druga raketa. Možda će sada neka od njih i stvarno poleteti.

(express.hr)

[adsenseyu5]