Rusija prikazala snimak duela i pobede ruskog BTR-82A nad američkim M113 u Ukrajini – VIDEO

Vojnici u Južnom vojnom okrugu zarobili su oklopni transporter M-113 američke proizvodnje.

Ovo je saopšteno 17. septembra u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije.

Jedinice Južnog vojnog okruga ušle su u borbu sa grupom vojnika Oružanih snaga Ukrajine. Neprijateljski napad je uspešno odbijen vatrom oklopnih transportera BTR-82A i protivtenkovskog oružja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kao rezultat bitke, ukrajinski militanti su bili primorani da se povuku i napuste oklopni transporter. Tako je oklopni transporter M-113 američke proizvodnje došao u ruke ruskih vojnika.

Napominje se da transporter radi ispravno i ostaje aktivan u pokretu.

Ranije, 12. septembra, Vladislav Šurigin prokomentarisao je pojavu američkog oklopnog transportera tipa M113A1 u naoružanju ukrajinske vojske . Prema rečima vojnog stručnjaka, vozilo je u nekim aspektima inferiorno od ruskog BTR-90, budući da je dizajnirano još 1960-ih.

Istog dana se saznalo da je ruska vojska odbila ofanzivu ukrajinskih militanata i zaplenila zarobljenu vojnu opremu. Navodi se da su vojnici ruske vojske municijom onesposobili ukrajinske oklopne transportere i vozila.

Pre toga, 11. septembra, posade tenkova T-90 su potisnule tri oklopna vozila ukrajinskih militanata , uključujući i oklopni transporter M113 američke proizvodnje. Napominje se da je zapadno oružje zarobljeno kao trofej.

Specijalna vojna operacija zaštite Donbasa , koju je ruski predsednik Vladimir Putin najavio 24. februara, se nastavlja. Odluka o njegovom održavanju doneta je zbog zaoštravanja situacije u regionu zbog granatiranja ukrajinske vojske, u vezi sa kojim su se vlasti Donjecke i Luganske Narodne Republike obratile Moskvi za pomoć.

Webtribune.rs