Rat između Rusije i NATO mogao bi da se odvija po najgorem scenariju

Rat između Rusije i NATO-a imaće nezamislive posledice. Ovo izveštavaju američki analitičari pozivajući se na rezultate studije koju su sproveli stručnjaci sa Univerziteta Prinston.

Pre izvesnog vremena naučnici su simulirali tok rata između Rusije i NATO-a. Na osnovu rezultata studije zaključeno je da bi sukob mogao ići po najgorem scenariju, koji uključuje upotrebu nuklearnog oružja od strane sukobljenih strana. Takve podatke objavljuje News week.

„Rat između Rusije i NATO-a mogao bi da se odigra po užasnom scenariju koji će dovesti do smrti miliona ljudi širom sveta u roku od nekoliko sati“, navode autori američkog izdanja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Analitičari „Njuzvika” su primetili da su SAD i Rusija, čak i pre nego što je počela ukrajinska kriza, napustile dugogodišnje sporazume o kontroli nuklearnog naoružanja i počele da razvijaju nove vrste strateškog naoružanja i proširile niz okolnosti u kojima se ta sredstva mogu koristiti. U tom kontekstu, sve je veća bojazan da bi se među stranama mogao razbuktati vojni sukob punih razmera.

Naučnici su razvili simulaciju Plan-A i na osnovu njega napravili scenario potencijalnog rata između Ruske Federacije i NATO-a. Prema prikazanim rezultatima, sukob između strana može da započne u Kalinjingradu gde će NATO snage pokušati Rusiju da zaustave.

„Rusija će ispaliti hitac upozorenja iz baze u blizini Kalinjingrada u pokušaju da zaustavi napredovanje američkih snaga. Tada će NATO uzvratiti taktičkim nuklearnim oružjem iz vazduha“, zaključuju analitičari.

Nuklearna razmena u Evropi brzo će dobiti zamah nakon što Rusija upotrebi 300 bojevih glava da pogodi baze NATO-a i neprijateljske snage koje napreduju. To će dovesti do uništenja značajnog dela evropske teritorije – tada će SAD lansirati oko 600 raketa nuklearne snage na Rusku Federaciju. Dok oni lete ka ciljevima, ruska strana će poslati svoje bojeve glave prema Sjedinjenim Državama.

U završnoj fazi sukoba, Rusija i NATO će međusobno napasti 30 najnaseljenijih gradova i ekonomskih centara. Nakon toga, sposobnost strana da vode globalni sukob biće svedena na nulu.

„Posledice nuklearnog rata za život na Zemlji biće nezamislive. Pored neposredne štete, kao i ekonomskog i društvenog kolapsa, doći će do nuklearne katasrofe“, pišu novinari News week-a.

Webtribune.rs