Rusija pokrenula novi raketni napad: Masivan udar – Više od 100 raketa zasipa Ukrajinu

Rusija pokrenula novi raketni napad na Ukrajinu. Širom zemlje zavijaju sirene i ljudi beže u skloništa. Prijavljen nestanak struje u Moldaviji.

Na društvenim mrežama je navedeno da su lansirana 104 projektila sa 13 borbenih aviona, a upozorava se i na mogući napad s mora, projektilima Kalibar. Očekuje se da rakete pogode mete u Kijevu u 14.15 po lokalnom vremenu.

Da su rakete lansirane potvrdio je portparol vazduhoplovnih snaga Ukrajine Jurij Ihnat. „Rakete su već lansirane“, rekao je on, dok je šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak upotio apel građanima: „Nemojte ignorisati upozorenja.“

Pratite izbor naših najboljih vesti na TelegramuInstalirajte ga preko Google Play prodavnice besplatno OVDE

Navodno je pet raketa presretnuto.

Objavljena je i mapa masivnih udara, a navedeno je da je krenula i druga „tura“ raketa ka Ukrajini. Ta vest međutim, zvanično nije potvrđena.

Za sada nema informacija o eventualnoj šteti ili žrtvama, ali ukrajinski mediji su preneli izjave zvaničnika da su se čule eksplozije u pojedinim oblastima kao i da je PVO reagovala.

Kako je preneto na Telegramu, ali i na Tviteru, jedna raketa već je pogodila Odesu. Javljeno je i da je nestalo struje u glavnom pogonu za snabdevanje vodom u tom gradu, tako da je cela Odesa trenutno bez vode.

Kompanija koja upravlja fabrikom za snabdevanje vodom je apelovala na građane da ostanu smireni, dodajući da će se isporuka vode normalizovati kada se izvrše neophodne popravke.

Takođe, na društvenim mrežama pojavila se i informacija da je došlo do nestanaka struje u Moldavciji, ali za sada nije jasno da li zbog toga što je pogođen neki dalekovod u UKrajini, ili zbog „zalutalog“ projektila. Ihnat je rekao da postoji mogućnost da je ovaj napad ruske vojske usmeren ka iscrpljivanju ukrajinske protivvazdušne odbrane pred nov napad Rusije koji bi se mogao dogoditi kasnije tokom dana i čije bi mete mogli da budu ključni infrastrukturni objekti, preneo je „KIjev independent“

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(b92.net)