Rusija počinje proizvodnju novih lovaca „Checkmate“

Počeo je rad na proizvodnji nekoliko prototipova najnovijeg lovca Checkmate (Šahmat) u Komsomolsku na Amuru – izjavio je generalni direktor ruske Ojjedinjene avio-kompanije (u sastavu je Rosteha) Jurij Sljusar.

Prema njegovim rečima, biće proizvedeno nekoliko tih lovaca-jednoseda.

Mihail Nikituškin , konstruktor kompanije Suhoj, koja je u sastavu Objedinjene avio korporacije, otkrio je da će Checkmate pokretati modifikovani motor AL-41F1.

Na izložbi Dubai Airshow 2021 glavni događaj bilo predstavljanje ruskog borbenog aviona Checkmate. Predstavili su ga ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov, generalni direktor Rosteha Sergej Čemezov i Sljusar.

Zamenik ruskog premijera Jurij Borisov rekao je 17. septembra da bi nabavka lovaca Checkmate za Vazdušno-kosmičke snage Rusije mogla da bude uključena u državni program naoružanja za 2024–2033.

Čemezov je 20. jula rekao da će cena novog lovca biti 25-30 miliona dolara, dok je Borisov dodao da Rusija već ima stranog kupca za Checkmate.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE