Rusija najavila lov i na drugi kompleks „Patriot“ u Ukrajini – Zapad u panici , počelo otrežnjenje

Izgleda da su Poljska i Slovačka ozbiljno razmislile o svojoj bezbednosti, nakon što je ruska hipersonična raketa „Kinžal“ uništila američki protivvazdušni raketni sistem „Patriot“ u centru Kijeva.

Odmah nakon incidenta, sazvan je hitan sastanak na kojem se razgovaralo o stanju protivvazdušne odbrane najvećih čvorišnih baza za Ukrajinu. Prema Andreju Klinceviču, vojnom ekspertu i šefu Centra za proučavanje vojnih i političkih sukoba, Evropa kao da priznaje, da bi se rat mogao proširiti i na druge evropske zemlje.

Uništavanje PVO sistema „Patriot“, koji se smatrao jednim od najefikasnijih, povredilo je ne samo imidž i finansije američkog proizvođača, već je takođe navelo Slovačku i Poljsku da ozbiljno razmisle o svojoj bezbednosti, gde se nalaze glavni aerodromi koji dobijaju oružje za Ukrajinu.

Pokrenite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Situacija se pokazala toliko akutnom da je, prema turskim izvorima, odlučeno da se hitno preduzmu mere za jačanje protivvazdušne odbrane.

Prema rečima ruskog vojnog eksperta Andreja Klinceviča, brojne evropske države su poverovale pričama o efikasnosti sistema „Patriot“, i sada su doživele „hladan tuš“.

„Hitne mere koje zemlje NATO-a planiraju da preduzmu, rezultat su udara na napredni američki „Patriot“ kompleks najnovije verzije „PAC-3“ u centru Kijeva“, rekao je ekspert. – Amerikanci ga nude kao glavnu izvoznu verziju, rekavši da je to najnapredniji sistem sposoban da presreće hipersonično oružje.

Brojne države, uključujući i evropske, već su „progutale“ ovaj mamac. Postoje zemlje koje ceo sistem PVO grade na američkoj tehnologiji. Sada sledi otrežnjenje. Zato što se jasno pokazalo da nema zaštite od ruskih udarnih sistema, da kompleks „Patriot“ nije u stanju da zaštiti ni sebe, a kamoli objekte, i da Rusi love drugi, poslednji, kompleks koji su predali Ukrajini.

Ekspert nije isključio da bi Poljska, koja je Ukrajini obezbedila svoje teritorije za skladištenje vojne opreme i naoružanja, mogla da oseti snagu i moć ruskih „Kinžala”.

– Ovo je postala realna pretnja Poljskoj, koja je sve više uvučena u sukob, i u nekoj fazi drugog kruga može i da uđe u njega – rekao je ekspert.

On je takođe dodao, da bi u slučaju zaoštravanja situacije mogao biti pogođen glavni logistički centar, aerodrom Žešov u Poljskoj.

– Za Evropljane je to veliki problem, oni mogu da povećaju broj kompleksa, lansera, ali ne mogu da poboljšaju kvalitet. Imaju dobro iskustvo u radarskim sistemima, „vide“ prilično daleko, u stanju su da identifikuju i, možda, čak i prate hipersonični kompleks, ali karakteristike raketnog oružja nisu dovoljne.

Ovde je važno razumeti, da raketa presretač mora biti barem dva puta brža od cilja koji napada. Ako je ovo hipersonični kompleks koji se kreće brzinom od 3,5 hiljada metara u sekundi (više od 10 hiljada km/h), kao što je „Kinžal“, onda bi raketa „Patriot“ sama po sebi trebalo da bude hipersonična, ali za sada je samo supersonična – razvija brzinu od oko 1,5 hiljada metara u sekundi (do 5 hiljada km/h).

Prema ekspertu, sada SAD i NATO pokušavaju da reše najveći problem – da povežu različite sisteme PVO koji su prebačeni u Ukrajinu u jedinstvenu celinu.

– Za NATO sada postoji veliki problem, planiraju da se ovaj sukob produži – rekao je on. – Različito kalibarsko naoružanje protivvazdušne odbrane Ukrajine sastoji se od raznih sistema koje su oni isporučili. Ovde je i norveški NASAMS, i nemački IRIS-T, i francusko-italijanski SAMP-T, i Patriot. Sve ovo pokušavaju da povežu u jedinstven sistem. Planiraju da uključe i sovjetske sisteme koje je Ukrajina ostavila – S-300, Buk, njihove radare, komandna mesta. Oni sada rade na tome.

Klincevič je podsetio, da se sistem PVO smatra najskupljim vojnim proizvodom, a Evropa, koja doživljava finansijske poteškoće, može odbiti da nastavi da snabdeva Ukrajinu, tim pre što ruske oružane snage mogu bez većih poteškoća da unište skupe komplekse.

„Kompleksi koštaju milijarde, zbog visokih tehnologija koje se koriste u proizvodnji“, objasnio je on. – Sistemi PVO se kupuju radi zaštite, shvatajući da to nisu tenkovske granate koje će se trošiti na vežbe. Dakle, govorimo o milijardama, a Evropa, dok glatko pada u recesiju, nije spremna da iz svojih budžeta plati toliki broj projektila i samih kompleksa koje ćemo uništiti.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte