Naslovnica IZA OGLEDALA RUSI SE SPREMAJU ZA DOMINACIJU ARKTIKOM: Grade ratni brod kakvom nema premca

RUSI SE SPREMAJU ZA DOMINACIJU ARKTIKOM: Grade ratni brod kakvom nema premca

gfd43jhk67hn43c

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su naručili dva patrolna broda, koji su zasad poznati pod oznakom projekat 23550, piše portal za vojna pitanja janes.com.

Reč je o brodu koji će služiti za patrolu ledenim morima Arktika, a imaće sposobnosti za koje Rusi tvrde da su „bez premca u svetu“. Naime, on će biti kombinacija teretnog broda, ledolomca i patrolnog broda.

[adsenseyu1]

Iz ministarstva dalje kažu da će ovaj brod lomiti led debeo i do metar i po, a biće i naoružan topom A-190 kalibra 100 mm i s dva sistema za lansiranje projektila usmerenih na druge brodove i mete na tlu. Osim toga, imaće i platformu za sletanje helikoptera i svoj hangar.

„Nemojte da vas zbuni klasifikacija broda. Oba broda biće dobro naoružana i po tome se neće razlikovati od mnogih korveta“, rekao je izvor iz ruskog ministarstva.

Brodovi će se graditi u Sankt Peterburgu, a u redovnu službu ruske mornarice trebali bi da uđu 2020. godine.


Ovo je tek jedan u nizu brodova kojim Rusi nastoje da ojačaju svoje vojne mogućnosti na Arktiku. Ranije su najavljeni mini-tanker pod nazivom Projekat 03182, logistički brodovi (Projekat 20180), ledolomci (Projekat 1900) i ledolomci na dizelski, odnosno nuklearni pogon (Projekat 22600 i Projekat 22220).

[adsenseyu4][adsenseyu5][adsenseyu5]