Naslovnica U FOKUSU Rojters: Iran je Rusiji isporučio oko 400 balističkih raketa

Rojters: Iran je Rusiji isporučio oko 400 balističkih raketa

Iran je Rusiji obezbedio mnogo moćnih balističkih raketa zemlja-zemlja. Ovo je preneo Rojters , pozivajući se na šest izvora.

„Nema razloga da se to krije. Dozvoljeno nam je da izvozimo oružje u bilo koju zemlju koju želimo“, rekao je agenciji jedan iranski zvaničnik.

Tri iranska izvora izjavila su agenciji da je republika isporučila Rusiji oko 400 projektila, od kojih mnoge pripadaju porodici balističkih raketa kratkog dometa Fateh-110. Konkretno, reč je o raketama Zulfikar, sposobnim da gađaju ciljeve na udaljenosti od 300 do 700 kilometara.

Rusija je navodno do sada primila najmanje četiri pošiljke projektila, a očekuje se da će još pošiljki biti transportovane u narednim nedeljama.

Prema jednom iranskom izvoru, isporuke su počele početkom januara pod uslovima sporazuma postignutog između iranske i ruske vojske tokom sastanaka u Teheranu i Moskvi.

Rojters je dodao da je iransko Ministarstvo odbrane odbilo da komentariše ovu informaciju. Revolucionarna garda, elitna jedinica odgovorna za iranski raketni program, takođe je odbila da komentariše.

Dana 13. februara je objavljeno da je Iran lansirao svoju prvu balističku raketu dugog dometa lansiranog iz mora.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social