Naslovnica ŽIVOT Reguliše krvni pritisak, šećer, jača potenciju: 11 neverovatnih osobina Himalajske soli

Reguliše krvni pritisak, šećer, jača potenciju: 11 neverovatnih osobina Himalajske soli

[adsenseyu2]

[adsenseyu3]

So se u ishrani koristi svakodnevno i veoma je važna za naše zdravlje. Ključno je konzumirati pravu so.

Nažalost, svakodnevna upotreba kuhinjske soli, najčešće se koristi u kuhinjama i restoranima širom sveta a ima tako malo zajedničkog sa prirodnom soli. So koju mi koristimo je prerađena. U biti je čist natrijum-hlorid (97% ili više), sa dodatim hemikalijama. Ali postoje i druge vrste soli, kao što su morska so i roze so sa Himalaja koja ima neverovatne zdravstvene prednosti.

Himalajska so

Himalajska so se nalazi u nezagađenom području duboko u Himalajima. So se zapravo nalazi u podnožju Himalaja, u rudniku soli u Pakistanu, koji se smatra drugim najvećim rudnikom u svetu.

Himalajska so poznata kao „belo zlato“ u svom regionu, sadrži 84 prirodna elementa i minerala koji su od vitalnog značaja za naše zdravlje, uključujući magnezijum, kalijum, kalcijum hlorid, fosfor, gvožđe. Roze boja soli je rezultat male količine oksida gvožđa (rđe). Cink, selen, jod i bakar su prisutni u tragovima.

Uopšteno govoreći, Himalajska so se smatra zdravom jer se ne dodaju nikakve hemikalije ili aditivi za njega jer je prirodna supstanca.

[adsenseyu1]

Zdravstvene prednosti Himalajske soli

Neke od prednosti korišćenja Himalajske soli:

Ona kontroliše nivo vode unutar vašeg tela.

Reguliše pritisak u krvnim sudovima.

Balansira pH u organizmu.

Pomaže kod regulacije šećera u krvi.

Ona pomaže apsorpciju hranljivih materija u probavnom traktu i na taj način snabdeva telo sa dovoljno energije.

[adsenseyu4]

Poboljšava vaskularno zdravlje, kosti i respiratorne funkcije.

Sprečava grčeve u mišićima.

Deluje na bubrege i žučnu kesu.

Reguliše san.

Podmlađuje, briše znakove starenja.

Podržava libido.

Morska voda i kuhinjska so

Kuhinjska so je veoma obrađena i ta praksa uništava sve korisne minerale u tragovima i elemente. Kada se so pretvori u natrijum hlorid vaše telo je doživljava kao napadača i želi da je se otarasi. Ali teško se oslobađa na prirodan način, jer kuhinjska so izaziva iritaciju tkiva, zadržavanje vode i samim tim, visok krvni pritisak. Kada konzumirate redovno so, naše telo gubi ogromnu količinu energije da zadrži ravnotežu tečnosti.

[adsenseyu1]

Studije su pokazale da za svaki gram unešenog natrijum hlorida (kuhinjske soli) telo koristi oko 20 puta veću količinu vode u organizmu da ga neutrališe. Ovaj odvod vode može dovesti do različitih uslova, uključujući reumatizam, artritis, giht, kamen u bubregu i celulit.

Himalajska kristalna so s druge strane, ne opterećuje telo, opušta ga i ima blagotvorno dejstvo na funkciju nervnog sistema.

Koliko Himalajsku so treba konzumirati?

Kao i sa svakom soli, potrebno je obratiti pažnju na unos natrijuma. Himalajska so može biti vrlo dobra za vas, ali pazite da ne preterate. Himalajska so je prvenstveno izvor natrijuma. Kako natrijum uzrokuje zadržavanje vode, prekomerno konzumiranje može izazvati različite zdravstve probleme, od kojih su najčešće visok krvni pritisak i srčane bolesti.

Preporučuje se ne više od 1.500 miligrama natrijuma.

Četvrtina-kašičica Himalajske soli sadrži oko 500 mg natrijuma. Možete koristiti ovu so malo slobodnije u odnosu na kuhinjsku, ali povedite računa.

Druge vrste soli

Postoji nekoliko alternativa prerađene soli koje treba razmotriti. Himalajska so je bolja opcija, ali zbog zagađenja okeana, ona može sadržati tragove teških metala.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]