„Putine daj nam gas“ – Poljska će sada Rusima vratiti sve pare koje su dobili preko suda …

PGNiG (poljska gasna kompanija) zatražio je od Gasproma da snizi cene gasa.

Sadašnja formula cene, koju je poljska državna kompanija dugo tražila, dovela je do toga da će Gasprom preko zime zaraditi toliko ekstra novca u Poljskoj da će taj novac pokriti svu nadoknadu koju je ruska kompanija imala da plati PGNiG-u prošle godine odlukom Stokholmskog arbitražnog suda.

Poljski PGNiG je poslao zahtev Gaspromu da revidira cenu naniže po dugoročnom ugovoru.

„U poslednje vreme svedoci smo neviđenog rasta cena prirodnog gasa na evropskom veleprodajnom tržištu. Ova vanredna situacija dovodi do revizije uslova cena po kojima kupujemo gas po ugovoru sa Jamalom. Po našem mišljenju, postoje mogućnosti za smanjenje cene gasa koji se isporučuje PGNiG-u“, rekao je Pavel Maevsky, predsednik PGNiG-a.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Kompanija nije objasnila detalje svojih zahteva, ali stručnjaci sumnjaju da će Gasprom pristati na njih.

„Izuzetno je iznenađujuće videti takve zahteve iz Poljske“, kaže Sergej Kaufman, analitičar FG FINAM-a. 

PGNiG je prošle godine dobio spor sa Gaspromom, usled čega je cena gasa u ugovorima sa gasnim gigantom promenjena da bi se više vodilo računa o tržišnim cenama.

Istovremeno, revizija je, između ostalog, bila i retrospektivne prirode, budući da je u obzir uzeta isporuke iz 2014. godine. Sada kada su spot cene na vrhuncu svih vremena, PGNiG pokazuje nedoslednost u svojoj strategiji i traži od Rusije smanjenje cena u ugovorima.

U dvosmislenost ovog zahteva ide i činjenica da se Poljska redovno protivi realizaciji Gaspromovih projekata (posebno Severnog toka 2), a takođe planira da ruski gas zameni američkim LNG i snabdevanjem iz Norveške, primećuje ekspert.

„U takvoj situaciji je teško očekivati ​​ustupke od Gasproma, osim ako Poljska ne promeni svoju odluku o produženju sadašnjeg ugovora, koji se završava krajem sledeće godine“.

U martu prošle godine poljski PGNiG je preko Stokholmske arbitraže ne samo promenio formulu cene, već je dobio i nadoknadu za preplatu gasa po formuli vezanoj za naftu od 2014. godine – 1,5 milijardi dolara.

Po sadašnjim cenama gasa u Evropi , Poljska će, zapravo, morati da vrati Rusima sve odštete koje je sudski dobila u vidu većih isplata za gas iz Rusije.

Prema podacima Gasproma, od oktobra 2020. do aprila 2021. Poljska je uvezla 5 milijardi kubnih metara ruskog gasa. Pokazatelji ovog oktobra pokazuju da su zalihe ruskog gasa prekoračene, a zimi Poljska neće imati alternativne izvore koji mogu zameniti ruski gas.

Tako u ovoj grejnoj sezoni poljski troškovi gasa mogu iznositi najmanje 3,95 milijardi dolara, a preplata u poređenju sa cenom vezanom za naftu – 2,55 milijardi dolara.

Aleksej Grivač, zamenik direktora Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost (NESF), veruje da poljski PGNiG može da plati još više ako ima direktnu vezu sa nemačkim čvorištem. 

Sudeći po dinamici cena, Poljaci će platiti mnogo više nego što su dobili sudski prošle godine za 5 godina“, rekao je stručnjak.

On takođe sumnja da će Gasprom pristati na reviziju cena naniže.

„Može se čestitati Poljacima, pokušali su da promene formulu vezivanja za spot cene i sada ubiru sve „prednosti“.

Situacija na tržištu se zaista promenila, ali u ovim uslovima možemo da govorimo samo o naplati, a ne o sniženju“, kaže zamenik direktora FNEB-a.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Webtribune.rs