Putin: „Nijedan od negativnih scenarija koje su predvideli protivnici Rusije nije se ostvario“

Rusija će povećati svoje odbrambene sposobnosti i rešiti sve probleme u vezi sa obezbeđivanjem oružanih snaga, poručio je ruski lider

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je danas da se Rusiji, zahvaljujući građanima i dobroj odbrani Ruske Federacije, ništa nije dogodilo od onog što je neprijatelj predviđao.

„Nijedan od negativnih scenarija koje su predvideli protivnici Rusije nije se ostvario“, izjavio je ruski predsednik, govoreći na prvom ovogodišnjem sastanku sa članovima vlade.

Rusija će povećati odbrambenu sposobnost zemlje

Putin je istakao da će Rusija povećati svoje odbrambene sposobnosti, rešiti sve probleme u vezi sa obezbeđivanjem oružanih snaga, jedinica uključenih u specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i nastaviti realizaciju velikih socijalnih programa.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

„Ističem da treba da garantujemo bezbednost i interese zemlje. Povećaćemo našu odbrambenu sposobnost, sigurno ćemo rešiti sve probleme u vezi sa obezbeđivanjem oružanih snaga, jedinica koje učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji, a istovremeno ćemo nastaviti da sprovodimo obimne društveno-ekonomske programe i planove“, naglasio je.

On je dodao da zemlja ima sve resurse za sprovođenje prioritetnih programa, kao i za otključavanje ogromnog potencijala i širenje međunarodnih odnosa.

Putin je u oktobru 2022. potpisao ukaz o stvaranju Koordinacionog saveta pri vladi, za potrebe Oružanih snaga Ruske Federacije, drugih trupa, vojnih formacija i tela. Prema toj uredbi, Savet odlučuje o formiranju cena roba i usluga neophodnih za potrebe vojske tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, utvrđuje ciljni zadatak za snabdevanje ruskih trupa oružjem, njegovu popravku i pomaže u stvaranju vojne infrastrukture.

Prihodi koji ne dolaze od nafte i gasa omogućavaju Rusiji da rešava pitanja razvoja

Putin je naglasio da prihodi Rusije, koji nisu ostvareni od nafte i gasa, omogućavaju zemlji da reši neophodna pitanja.

„Znamo da dodatni budžetski prihodi, a oni se ne odnose na prihode od nafte ili gasa, već samo na prihode koji nisu od nafte i gasa, iznose 200 milijardi rubalja. To nam daje mogućnost da rešavamo sve zadatke koje postavljamo za razvoj i za ona pitanja koja su aktuelna, ali veoma ozbiljna i važna“, rekao je ruski lider.

Glavni cilj – jačanje finansijskog suvereniteta

Ruski predsednik je naglasio da je neophodno postići suvereni razvoj u bliskoj budućnosti, uprkos spoljnom pritisku i ukazao na potrebu jačanja finansijskog suvereniteta zemlje.

„U bliskoj budućnosti moramo da postignemo suveren i nezavisan razvoj, uprkos svim spoljnim pritiscima i pretnjama. Glavno pitanje je jačanje finansijskog suvereniteta naše zemlje. To je najvažniji uslov za povećanje ulaganja u visokotehnološke kompanije, industriju, poljoprivredu i mnoge druge sektore“, rekao je.

On je napomenuo da računa na efikasan rad Centralne banke i vlade, pre svega ekonomskog bloka i Ministarstva finansija.

Ruski predsednik je naložio kabinetu ministara i regionima da što detaljnije razrade programe razvoja novih teritorija.

„U periodu do 2030. novi regioni trebalo bi da dostignu opšteruski nivo u pogledu stanja infrastrukture, nivoa socijalnih usluga i drugih parametara kvaliteta života. Vlada, savezni resori, kolege u regionima treba što jasnije i koordinisano da razrade sve detalje takvog programa“, dodao je.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

(RT)