PUŠKOV: „Zavisnost Ukrajine od Zapada jedini mogući oblik postojanja te zemlje“

Ruski senator Aleksej Puškov izjavio je da Ukrajina „nema i ne može imati“ nezavisnu spoljnu politiku, kao ni suverenitet, istakavši da je zavisnost Ukrajine od Zapada „jedini mogući oblik postojanja“ te zemlje.

Prema mišljenju Puškova, to je uslovljeno time što je kroz istoriju ukrajinska teritorija uvek tražila spoljne pokrovitelje i uvek je od nekog zavisila – od Rusije, Švedske, Poljske, Austrougarske, Nemačke.

„Nepostojanje istorijske državnosti je teško prevazići: za 30 godina formalno nezavisnog postojanja, Ukrajina ga još nije prevazišla. Otuda i sadašnja nedvosmislena zavisnost od Zapada i, pre svega, od SAD kao jedini mogući oblik postojanja savremene Ukrajine“, napisao je senator na Telegramu.

Kako je istakao, u Ukrajini ne postoji elita koja je sposobna za samostalno razmišljanje i ponašanje, već samo ljudi koji su se slučajno našli na vlasti i koji traže pokrovitelje i finansijske donatore.

Povod za komentar ruskog senatora bila je izjava predstavnika delegacije Kijeva u Trilateralnoj kontakt-grupi za Donbas Leonida Kravčuka o tome da bi mišljenje Ukrajine o Minskim sporazumima moglo da se formira nakon sastanka predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Džoa Bajdena i mogućeg sastanka predsednika Ukrajine i Rusije.