Pukovnik Mekgregor: SAD nemaju dovoljno zaliha oružja za rat sa Kinom zbog snabdevanja Ukrajine

Sjedinjene Američke Države neće imati dovoljno precizno navođenih projektila i municije za potencijalni vojni sukob sa Kinom, pošto su zalihe oružja u zemlji iscrpljene zbog snabdevanja Ukrajine.

Takvo zapažanje u utorak, 9. avgusta, podelio je bivši savetnik ministra odbrane, pukovnik u penziji Daglas Mekgregor na stranicama američkog časopisa Conservative.

Pre svega, autor publikacije je kritikovao strategiju oružanih snaga SAD koja se svodi na blokadu pacifičke obale. Međutim, takva taktika neće imati značajan uticaj na stratešku prednost Kine, uključujući i dubinu njenog kontinentalnog položaja sa prijateljskom i resursima bogatom Rusijom.

„Sudeći po stopi potrošnje municije i sistema preciznog navođenja oružja svih vrsta u Ukrajini, trenutne zalihe precizno navođenih projektila i municije u Sjedinjenim Državama će se brzo iscrpeti“, navodi se u članku .

Kao što je Mekgregor primetio, razborita spoljna politika i vojna strategija prevazilaze tretiranje svakog potencijalnog sukoba kao „velikog moralnog razloga” sa svim američkim nacionalnim vrednostima u pitanju.

On je doveo u pitanje strategiju „praznih gestova” koji bi mogli da dovedu do oružanog sukoba i preporučio da se vojna akcija ne pokreće u nedostatku jasnih smernica u vidu pravog cilja konkretnog sukoba.

Ranije u toku dana, 9. avgusta, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan odgovorio je na optužbe Vašingtona o „vojnom opkoljavanju“ Tajvana ilustracijom koja prikazuje brojne američke vojne instalacije stacionirane u azijsko-pacifičkom regionu. Diplomata se fokusirao na optužbe američke strane o tome šta rade same SAD.

Situacija oko Tajvana je eskalirala posle posete predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi. Bilo je to prvo takvo putovanje na Tajvan od strane predsednika Predstavničkog doma SAD od 1997. godine.

Pelosi je 2. avgusta posetila Tajvan, a 4. avgusta Kina je započela vojne vežbe u blizini ostrva. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su sva trvenja u Tajvanskom moreuzu izazvana akcijama Sjedinjenih Država.

Portparol kineskog ministarstva odbrane Vu Ćjan rekao je 8. avgusta da su Sjedinjene Države isključivo odgovorne za trenutnu napetu situaciju, pa američka strana mora da snosi posledice.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs