Prvo isplovljavanje ruske zastrašujuće podmornice – Nosiće oružje sudnjeg dana

Ruska podmornica za posebne namene „Belgorod“ priprema se za prvo isplovljavanje.

Na atomski je pogon, ali to nije samo najduža podmornica na svetu.

Dugačka je preko 180 metara – celih 11 metara je duža od dosad najduže ruske, a 12 metara duža od američke podmornice klase Ohio.

Početkom 2000-ih u vojnom vrhu RF je odlučeno da „Belgorod“ bude nosač različitih perspektivnih podvodnih borbenih sistema.

Postaće prvi stalni nosač novog strateškog oružja za odmazdu – supertorpeda „Posejdon“.

To je, zapravo, „oružje Sudnjeg dana“ kome je namenjeno da izvrši nuklearni udar na teritoriju protivnika ako prvi napadne.

Meta bi mu bili najveći priobalni gradovi i industrijski centri protivnika.

NJegova nuklearna eksplozija ogromne snage izazivaće i cunamije.

„Posejdon“ se već testira na podmornici „Sarov“, a moći će da se koristi i autonomno.

Pored „Posejdona“, Rusija je već proizvela ili forsirano radi na još mnogo podvodnih robotizovanih sistema.

Jedan od njih je bespilotni podvodni aparat „Klavesin-2R-PM koji je u stanju da izvodi istraživačke radove na dubini do 6 hiljada metara. Na primer: može da otkriva senzore tuđih podvodnih sistema.

Za uvežbavanje protivpodmorničkih operacija i kamufliranje i zaštitu podmornica, Rusija je proizvela aparat „Surogat“. To je podvodni simulator sa reprodukcijom akustičnog i magnetnog polja.

Takva tehnika skreće pažnju neprijatelja na lažne ciljeve.

„Belgorod“ će nositi i taj aparat, a i sistem za podvodno osmatranje „Harmonija“. To je aparat za brzo `sejanje` po morskom dnu senzora za otkrivanje ciljeva.

U ratno vreme će se „Harmonija“ koristiti unutar „odbrambenih bastiona“ u kojima će dežurati strateške podmornice krstarice i „Posejdoni“.

„Belgorod“ će nositi nuklearnih dubokovodnih stanica nazvanih AS-31 Lošarik koji će služiti za traženje izgubljene vojne imovine, otkrivanje ili instaliranje različitih podvodnih senzora, povezivanje ili uništavanje komunikacionih kablova.

„Belgorodu“ će sve ovo obezbediti kontrolu nad ogromnim morskim područjima i smanjiće gubitak ratnih brodova i podmornica.

Mnogi smatraju da će uvođenje u igru „Belgoroda“ pomorsko ratovanje izdići na novi nivo.