PRVI NALAZI: Svi članovi porodice Đokić ubijeni su iz vatrenog oružja – Ubica seo na zadnje sedište

Kako je „Politika” juče  saznala od istražnih organa, koji   rade na utvrđivanju svih detalja stravičnog zločina u okolini Aleksinca, prema prvim i pouzdanim nalazima stručnjaka sudske medicine, svi članovi porodice Đokić – Goran (57), njegova supruga Gordana (54) i njihova kćerka Lidija (25), likvidirani su iz vatrenog oružja, a potom spaljeni.

Obdukcija je  u toku, ali prema dosadašnjim nalazima na ugljenisanim posmrtnim ostacima utvrđeno je da su Goran i Gordana ubijeni s po najmanje dva projektila iz vatrenog oružja, najverovatnije iz pištolja – pucano im je u glavu i grudni koš.

Pretpostavlja se da je na isti način ubijena i Lidija, čiji su ostaci najviše, skoro do neprepoznatljivosti ugljenisani, što otežava rad obducenata.

„Politika” takođe saznaje da skoro ne postoje dileme oko načina likvidacije ove porodice, odnosno da su Đokići ubijeni na jednoj, a da ih je ubica ili više njih posle zločina prebacili na drugu lokaciju, na kojoj su spaljeni. A pretpostavlja se da su najverovatnije najpre ubijene kćerka i supruga vlasnika menjačnice, a potom i on.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Motivi ovog stravičnog zločina i dalje su nepoznati, a kako smo saznali od policije i u tužilaštvu sve se više zaključuje da je ubica, ili više osoba koje su učestvovale u monstruoznom zločinu, dobro poznavali i članove porodice Đokić, ali i teren na kojem su Goran, Gordana i Lidija oteti, kao i nepristupačno područje la levoj obali Južne Morave na kojem su ubijeni, sakriveni i spaljeni.

ĐOKIĆI OTETI ZA MANJE OD DVA MINUTA: Goran na 3 mesta morao da se zaustavi, ubica seo na zadnje sedište

Članovi porodice Đokić, Goran, Gordana i Lidija iz Aleksinca čija su tela pronađena spaljena i sakrivena u selu Moravac, oteti su za manje od dva minuta pošto su napustili kuću Goranove majke u ovom selu kod Aleksinca.

Prema rekonstrukciji kretnje ubijene porodice Đokić u kobnoj noći stotinak sekundi bilo je potrebno da se od porodične kuće u kojoj su boravili, stigne do raskrsnice na glavnom putu u Moravcu. Odatle su umesto ka Aleksincu, gde žive, krenuli u suprotnom smeru ka Tešici, što je siguran znak da su tada već bili oteti.

Nakon izlaska iz majčine kuće, Goran je na tri mesta morao da se zaustavi kolima, pa je pretpostavka da je to bio trenutak kada ga je zaskočio otmičar koji je možda imao i pomagača. Otmica se najverovatnije desila na raskrsnici sa glavnim putem Žitkovac – Tešica jer sa desne strane celom dužinom ulice koja vodi od pruge nema kuća a sa druge strane je dvorište opasano ogradom i zelenilom dok je pred samom raskrsnicom znak STOP.

Goran je po odlasku od majke prvi put morao da stane na raskrsnici ulica Moravske i Milentija Popovića, ali nije verovatno da su ih tu zaskočili otmičari, jer sa obe strane uličice ima kuća.

Morao je da zastane i pred pružnim prelazom, mada ni to mesto nije najpogodnije jer vozila mogu preći i bez potpunog zaustavljanja, samo uz usporavanje, tako da pomenuta raskrsnica sa glavnim putem ostaje kao najizvesnije mesto otmice.

Ne isključuje se kao mogući pravac istrage i da ga je ga je, duž cele ove putanje, zaustavila osoba koju dobro poznaje, jer u suprotnom ne bi stao.

– Goran je pre dve godine bio meta napada i razbojništva nakon čega je bio izuzetno oprezan. Dobro je vodio računa ko se nalazi oko njega kad je na ulici i sigurno ne bi stao nekom nepoznatom čoveku već samo nekom u koga ima poverenje. Druga opcija je da su ga otmičari zaskočili kada je stao na raskrsnici. Čak i da je bio naoružan, ne bi imao vremena da reaguje a pogotovo jer su mu u kolima bile žena i ćerka, čije živote sigurno ne bi izložio riziku. Moguće je da je naoružani napadač pritrčao do kola, zapretio oružjem i ušao u vozilo. Ako je seo na zadnje sedište gde je bila ćerka, Goran je morao da sluša naređenja – kaže izvor.

Đokići su se u prvo vreme sigurno nadali da će se sve završiti samo pljačkom, ali su nade počele da blede kako su odmicali u mrak, kroz neosvetljene zemljane puteljke, između njiva i kukuruzišta. Kolikom su strahu bili izloženi dok su tih desetak minuta išli kolima kroz mrak, može samo da se nagađa.

Mesto koje su otmičari izabrali za ubistvo je očigledno dobro izabrano, jer je to najudaljenija tačka od Moravca. Mesto koje meštani zovu „Dudina bara“ nalazi se na pedesetak metara od obale Južne Morave i za njega znaju uglavnom ribolovci.

Podsetimo, policija je u subotu pronašla zapaljen automobil porodice Đokić, za kojom se tragalo punih šest dana, a onda su detaljnom pretragom terena, gotovo 10 kilometara dalje u šiblju, pronađena tela.

Kako se nezvanično saznaje, jasno su se videla dva tela u šiblju, bila su prekrivena lišćem i granama, te se čekalo da na lice mesta stignu ekipe forenzičara kako neki dokaz slučajno ne bi bio narušen. Forenzičari su na ovom mestu zatekli i treće telo.

Tela su pronađena u ataru sela Moravac, gde su Đokići i bili poslednje večeri, u nedelju, nekon čega je prijavljen njihov nestanak.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima a zatim nas pratiti klikom na opciju “JOIN” na dnu ekrana. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

(politika.rs,blic.rs)