Naslovnica ŽIVOT Provela u zatvoru 43 godine nevina – Sandra Hem najduže nepravedno zatvorena...

Provela u zatvoru 43 godine nevina – Sandra Hem najduže nepravedno zatvorena žena u istoriji SAD

Sudija okružnog suda u Misuriju procenio je da postoje „jasni i ubedljivi“ dokazi da je Sandra Hem nevina i tako poništio presudu koja joj je dosuđena za ubistvo, a zbog čega je Hem provela u zatvoru 43 godine.

Slučaj Sandre Hem je tako postala najduže zatvorena nevina žena u istoriji SAD.

Presuda Sandri Hem u SAD, koja je bila osuđena za ubistvo, poništena je nakon što je provela 43 godine u zatvoru.

Sudija okružnog suda u Misuriju Rajan Horsman presudio je da postoje „jasni i ubedljivi“ dokazi da je Hem nevina.

Sandra Hem, stara 63 godine, osuđena je 1980. godine na kaznu doživotnog zatvora, za ubistvo bibliotekarke Patriše Ješke, nakon što je policiji dala inkriminišuće izjave dok je bila psihijatrijski pacijent, prenosi Gardijan.

Sudija Horsman je presudio da je za ubistvo bibliotekarke kriv sada pokojni policajac, koji je kasnije završio u zatvoru zbog drugog zločina, kao i da Hem mora biti oslobođena u roku od 30 dana.

Presuda je donesena nakon što je pravni tim Hem u januaru izneo argumentaciju i dokaze u slučaju najdužeg zatvaranja nevine žene u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

„Zahvalni smo sudu što je prepoznao tešku nepravdu koju je Hem trepela više od četiri decenije“, saopštio je njen pravni tim.

Kako je navedeno, Hem je od dvanaeste godine bila na psihijatrijskom lečenju zbog slušnih halucinacija i kasnije zbog upotrebe narkotika.

Ona je prvo priznala da je kriva za ubistvo bibliotekarke da bi izbegla smrtnu kaznu 1980. godine, nakon čega je presuda odbačena, ali je ponovo bila osuđena 1985. godine na osnovu istog priznanja.

„U nekim trenucima bila je pod dejstvom toliko lekova da nije bila sposobna da drži uspravno glavu i bila je vezana za stolicu“, naveli su njeni advokati, koji tvrde da je tokom priznanja iznosila kontradiktorne i „činjenično nemoguće“ izjave pod uticajem lekova, što je sud tada ignorisao.

Pravni tim Hem tvrdi da je policija zloupotrebila njenu mentalnu bolest i navela je da da lažne izjave dok je bila pod uticajem lekova.

Naveli su da policija prikrivala dokaze koji su ukazivali na Majkla Holmana, policajca tada starog 22 godine, čiji automobil je pronađen u blizini mesta zločina i koji je u vlasništvu imao minđuše žrtve.

Holman, koji je preminuo 2015. godine, tada je ispitan u policiji, ali mnogi dokazi tokom istrage o njemu nisu nikad predati advokatima Hem.

Sudija Horsman je u presudi naveo da „sud nalazi da dokazi direktno vezuju Holmana za ovaj zločin“.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social