PRONAĐENO PRVO SVETSKO KRALJEVSTVO U LJUDSKOJ ISTORIJI: Arheolozi otkrili izgubljeni grad u Iraku koji pripada prvoj civilizaciji na Zemlji

akad

Arheolozi su otkrili ostatke izgubljenog antičkog grada u severom Iraku, u blizini grada Dahuk. Stručnjaci kažu da je taj “istaknuti“ drevni grad bio ispostava koja je pripadala drevnom Akadskom kraljevstvu koje je osnovano pre više od 5.000 godina.

Tokom iskopavanja, naučnici su otkrili dokaze o periodu Akadskog kraljevstva (2340-2200 p.n.e.), što se smatra prvim svetskim kraljevstvom u ljudskoj istoriji.

Kako prenosi ScienceDaily, korišćenjem geomagnetskog merenja otpora, arheolozi su otkrili naznake široke putne mreže, razne stambene četvrti, velike kuće i neku vrstu dvorske zgrade koji datiraju iz bronzanog doba.

Arheolozi su otkrili dokaze zida drevnog grada i hram za koji veruju da je bio posvećen drevnom mesopotamijskom bogu vremena Adadu.

Prema izveštajima, drevni grad je osnovan negde oko 3.000 godine p.n.e. Analize su pokazale da je grad cvetao preko 1.200 godina, a postoje dokazi koji govore da je bio okupiran tokom perioda Akadskog kraljevstva (2340-2200 godine p.n.e).

Naučnici, predvođeni Piterom Falznerom sa Univerziteta u Tibingenu i Hasanom Kasimom sa Odeljenja antikviteta u Dahuku, su izvršili iskopavanje u Basetkiju između avgusta i oktobra 2016. godine. Oni su uspeli da izbegnu izgradnju puta gde se grad nalazi, sprečavajući time eventualna oštećenja istorijskim nalazima.

irak-akad-drevni

Falzner, koji je vodio najnovije iskopavanje, je rekao: “Područje oko Basetkija se pokazalo kao neočekivano bogato kulturno područje, koje se nalazilo na raskrsnici puteva komunikacije između kultura Mesopotamije, Sirije i Anadolije tokom bronzanog doba. Stoga mi planiramo da osnujemo dugoročni arheološki istraživački projekat u regionu u saradnji sa našim kurdskim kolegama.“

Tokom iskopavanja, arheolozi su okrili niz zanimljivih predmeta koji su im pomogli da shvate značaj ovog drevnog grada. Prema izveštajima, pre nekih 2.700 godina, ovaj drevni grad je imao ogroman zid koji je štitio grad od osvajača.

Pored toga, arheolozi su otkrli velike kamene strukture koje su podignute oko 1.800. godine p.n.e.

Istraživači su takođe otkrili fragmente asirskih klinastih ploča koje datiraju pre više od 3.000 godina i ukazuju na postojanje hrama posvećenog mesopotamijskom bogu vremena, Adadu.

“Iako je iskopavanje samo 45 km od teritorije koja je pod kontrolom Islamske države, bilo je moguće sprovesti arheološki rad bez ikakvih smetnji,“ istakli su arheolozi.

“Mi smo tokom rada na iskopavanju živeli u gradu Dahuk, koji je samo 60 km severno od Mosula.“

irak

“Područje oko Basetkija se pokazalo da je neočekivano bogato kulturno područje, koje se nalazilo na raskrsnici puteva komunikacije kulture Mesopotamije, Sirije i Anadolije tokom bronzanog doba,“ dodao je profesor Falzner.

“Stoga mi planiramo da osnujemo dugoročni arheološki istraživački projekat u regionu u saradnji sa našim kurdskim kolegama.“

irak2

Akadsko kraljevstvo je bilo veliko kraljevstvo Mesopotamije formirano osvajanjem Sargona.

Ono je zadržalo svoj maksimalan sjaj između XXIV i XXII veka p.n.e., u kom je vladalo pet monarha: Sargon lično, njegovi sinovi Rimuš i Manišutsu, njegov unuk Naram-Sin i njegov sin, Šarkališari koji je vladao ukupno 141. godinu.

Dominacija Akadskog kraljevstva se proširila na ceo sliv reka Tigar i Eufrat, Elam i Siriju i, prema drevnim zapisima, čak i dalje prema Libanu i mediteranskoj obali.

Prema zapisima, drevno Akadsko carstvo je čak ušlo i u Anadoliju, i unutrašnjost Zagros planina i Kraljevstvo je imalo kontrolu nad trgovačkim putevima u Persijskm zalivu ka Maganu (moguće Omanu).

Webtribune.rs