Naslovnica IZA OGLEDALA Pronađen osmi Zemljin kontinent: 70 miliona godina stare tajne Zelandije – VIDEO

Pronađen osmi Zemljin kontinent: 70 miliona godina stare tajne Zelandije – VIDEO

zealandia

Zelandija, čija je površina oko pet miliona kvadratnih kilometara, posebnim kontinentom proglašena je početkom godine, pošto su naučnici otkrili da ispunjava sve neophodne kriterijume. Reč je o specifičnoj geologiji, nadmorskoj visini iznad okoline i kori koja je deblja od običnog morskog dna.

Nekada je bila deo drevnog superkontinenta Gondvane, koji se raspao pre oko 180 miliona godina, a veruje se da se Zelandija odvojila od Australije i Antarktika oko 100 miliona godina kasnije.

Dvomesečna naučna ekspedicija sada je otkrila oko 70 miliona godina stare tajne Zelandije, skrivenog kontinenta u Južnom Pacifiku.

[adsenseyu1]

Bušenjem morskog dna na šest različitih lokacija, na dubinama većim od 1.250 metara, naučnici su sakupili više od 8.000 primeraka i stotine fosilnih vrsta i zabeležili istorijske promene u geografiji, vulkanizmu i klimi Zelandije.

Sa više od 90 odsto teritorije ispod površine vode, kontinent obuhvata ostrvo Lord Hau na istočnoj obali Australije, francusku teritoriju Nove Kaledonije i Novi Zeland.

Naučni saradnik ekspedicije Džerald Dikens sa američkog Univerziteta Rajs rekao je da je otkriće mikroskopskih školjki, organizama koji su živeli u toplim plićacima mora, pokazalo da su se geografija i klima Zelandije u prošlosti dramatično razlikovale.

Ekspedicija je pružila uvid u geološke promene Zemlje, uključujući i promene kretanja tektonskih ploča Zemlje, promene u cirkulaciji okeana i globalnoj klimi.

[adsenseyu4]

„Velike geografske promene u severnoj Zelandiji, koja je približno iste veličine kao Indija, omogućavaju pretpostavke za razumevanje pitanja poput onog kako su se biljke i životinje raširile i evoluirale u Južnom Pacifiku“, objasnio je naučni saradnik ekspedicije Rupert Saderland sa Univerziteta Viktorija u Velingtonu na Novom Zelandu.

VIDEO:

(Sputnik)

[adsenseyu5]