PROGNOZE EKSPERATA: Ovde bi mogao početi prvi oružani sukob Rusije i SAD

rusija

Arktički region bi mogao postati nova zona vojnih tenzija između Rusije i SAD, navodi se u izveštaju američkog Kongresnog istraživačkog centra.

Autori ovog dokumenta su naglasili potrebu za proširenjem prisustva američke vojske u tom regionu kako bi se “zaštitili njihovi interesi.“ U narednih nekoliko godina, Pentagon planira da poveća broj vojnih lica obučenih za arktičke uslove. NATO je nedavno priznao da zemlje članice ovog saveza zaostaju u poređenju sa ruskim arktičkim kapacitetom.

U intervjuu, direktor instituta za moderni državni razvoj, Dmitrij Solonikov je istakao interese SAD u regionu: “SAD su već izjavile da imaju velike interese u Severnomorskom putu i da Severnomorski put ne bi trebalo da pripada samo Rusiji, već da bude za međunarodnu upotrebu, to jest, da ga kontrolišu SAD.“

Zaista, Solonikov tvrdi da je ovo nastavak tvrdnji da Rusija ilegalno poseduje mineralne resurse u toj oblasti, i zahteva da se oni predaju međunarodnoj zajednici, tako da teritorija Arktika bude otvorena za sve zemlje radi zaštite mineralnih resursa, slobodu plovidbe i trgovine.

“Ovo krije strateške ciljeve podržane određenim vojnim sposobnostima, konkretno NATO sposobnostima s jedne strane, i ruskim sa druge strane. Kina je takođe zainteresovana za arktički region i pokušava da učestvuje u tom programu. Kretanja oko Arktika rastu svakodnevno pred našim očima,“ istakao je analitičar.

Solonikov smatra da je vojno prisustvo Rusije opravdano jer zemlja mora štititi svoje interese. Još jedna kap tenzija je dodata od strane budućnosti Grenlanda koji bi, ukoliko želi da se otcepi od danske vladavine, postao suverena država koja bi morala da odluči kom će se bloku pridružiti, koje će strukture biti deo, i koju će spoljnu politiku usvojiti.

“Danska će izgubiti svoj put u arktički region i prava, ali će se pojaviti nova zemlja – potencijalni saveznik raznim igračima,“ rekao je on.

Drugim rečima, Arktik sve više postaje žarište na globalnoj geopolitičkoj šahovskoj tabli za stare i nove aktere.

Webtribune.rs