Naslovnica U FOKUSU Prognoza francuskog ministra policije: „Marin Lepen će pobediti na sledećim izborima“

Prognoza francuskog ministra policije: „Marin Lepen će pobediti na sledećim izborima“

Poslanica u francuskom parlamentu i predsednica desničarske stranke Nacionalnog saveza Marin Le Pen mogla bi da pobedi na narednim predsedničkim izborima 2027. godine, izjavio je franuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.

“Ako dozvolimo da veliki deo radničke i srednje klase pređu na stranu Marin Le Pen, više klase neće nas podržati u drugom krugu. Ključna pitanja su društvena – plate, radni vek, životni troškovi i podrška porodicama. To je ono što bi moglo da dovede do izbora Marin Le Pen 2027, a ne pitanja o migracijama“, rekao je Darmanen, kojeg mnogi vide kao potencijalnog kandidata desnog centra na predsedničkim izborima, prenosi Gardijan.

On je istakao da ljudi iz radničke klase žele “povratak autoriteta u škole i na ulicae, više čvrstine u pravosudnom sistemu i policiji, i da mogu da žive od plodova svog rada“.

Darmanen se još nije izjasnio da li će se kandidovati na izborima 2027, pošto je blizak saradnik Makrona, kojem se približio nakon što je napustio svog mentora Nikolu Sarkozija 2017.

Le Penova je na prošlogodišnjim predsedničkim izborima izgubila od sadašnjeg predsednika Emanuela Makrona, ali je postigla istorijski uspeh za svoj Nacionalni savez, koji je postao najveća pojedinačna opoziciona stranka u parlamentu.

Pored toga, na narednim izborima Makron joj neće biti konkurent, pošto ne može da se kandiduje za treći uzastopni mandat.

[adsenseyu1]

Poslanik Nacionalnog saveza Filip Balar ocenio je da je Darmanen ključni član Makronove elite, i da samo Nacionalni savez razume “svakodnevne ljude“.

Darmanen je kao ministar finansija pomogao u sprovođenju glavnih Makronovih poreskih mera, a feministički pokreti u zemlji protestovali su kada je 2020. imenovan za ministra unutrašnjih poslova, nakon što ga je jedna žena optužila za silovanje, seksualno uznemiravanje i zloupotrebu poverenja.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

(Tanjug)

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social