PRETEĆA PORUKA: Počinju zajedničke vojno-pomorske vežbe Rusije, Kine i Irana

Rusija, Kina i Iran će od 15-19. marta održati zajedničke vojne pomorske vežbe u Omanskom zalivu, saopštilo je kinesko Ministarstvo odbrane.

„U skladu sa sporazumima oružanih snaga Rusije, Kine, Irana i drugih zemalja, ratne mornarice Kine, Irana, Rusije i drugih država će od 15-19. marta održati zajedničke vojno-pomorske vežbe ‘Pojas pomorske bezbednosti-2023’ u Omanskom zalivu“, navodi se u saopoštenju, objavljenom na zvaničnom nalogu resora na društvenoj mreži WeChat.

Kina je za učešće u vežbama odredila raketni razarač „Nanjing“, koji će uglavnom učestvovati u uvežbavanju manevara kao što su vazdušna pretraga i spasavanje na moru.

U saopštenju kineskog Ministarstva takođe se naglašava da će ove vežbe doprineti produbljivanju praktične saradnje ratnih mornarica zemalja učesnica, pokazati njihovu spremnost i sposobnost da zajedno održavaju pomorsku bezbednost i aktivno grade „Zajednicu zajedničke sudbine čovečanstva“.

Ministarstvo ocenjuje da će vežbe, takođe, doneti pozitivnu energiju regionalnom miru i stabilnosti.

Rusija, Kina i Iran su u avgustu prošle godine održale seriju vežbi velikih razmera u Latinskoj Americi u kojoj je učestvovalo još deset zemalja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu