POTPUNO IZOKRENUT SISTEM – Ne postoji vlada ali postoji premijer vlade, pa kaže: „Rast broja zaraženih posledica protesta“

Premijerka Ana Brnabić na konferenciji Kriznog štaba istakla je da je rast broja novozaraženih koronavirusom jedna od posledica protesta u Beogradu.

„Iza nas je još jedan težak dan“, rekla je premijerka Brnabić, na početku obraćanja, čitajući poslednje podatke o zaraženim i preminulim.

Ima određeni optimizam.

„Rast broja novozaraženih posledica je protesta, to je ono što dolazi na naplatu. To je ono što je očekivano i onda se sa tim i lakše nosite. Situacija se pogoršla au poslednjih par dana. Ako mislite da ti protesti nisu dugo trajali, realno je da vidimo pad zaraženih u Beogradu prvenstveno.“

Podsetila je da od sutra stupaju nove mere na snagu.

Očekuje da će u narednim danima mere doneti rezultate.

Imunolog Srđa Janković ipak je rekao da postoji opravdana bojazan da brojevi mogu da se pogoršaju i opravdana nada da možemo to da sprečimo.

Premijerka Brnabić rekla je da će primenjivanje mera pre svega kontrolisati inspekcija, uz komunalnu miliciju, ali da nema zemlje sa dovoljnim brojem inspektora ili milicionera koji mogu sve da isprate primenjivanje mera, ukoliko građani to ne žele, ne žele da primenjuju.

„Kontrolisaćemo, ali ovo je borba svih nas“, istakla je Brnabićeva.

Sa privatnim zdravstvenim ustanovima u vezi kaže da su stigle prijave određenih laboratorija da bi testirale na kovid 19, očekuje da se u narednim danim dalje rešava.

Brnabićeva je na pitanje na osnovu čega tvrdi da su protesti uticali na povećanje broja zaraženih istakla nekoliko stvari: imali smo blago smanjenje broja prethodnih dana, 30. jula smo imali u Beogradu meru obaveznog nošenja maske u zatvorenom prostoru i videli smo rezultate. Nakon protesta smo imali ponovo porast protesta, posebno u Beogradu.

„Sa druge strane možete da pogledate druge gradove gde je bila kompleksna situacija, kao Novi Pazar i Šabac, gde se smiruje situacija. Vidite gde smo imali proteste i gde ne.“

„Pored toga, nemoguće da imate onakvo okupljanje, veliki broj građana na jednom mestu, više sati, pa i sukobe gde je neophodno da buidete u bliskom kontaktu. Nema ni teorijska mogućnost“, objasnila je Brnabićeva.

Epidemiološka situacija u Beogradu je daleko najgora, navela je Brnabićeva.

„Mi se ovog trenutka nalazimo u procesu povezivanja određenih baza podataka“, rekla je ona.

Direktor KBC Zemun Dragoš Stojanović rekao je da je ustanova na čijem je čelu u prethodnom periodu dobio oko 50 lekara i 80 sestara.

„U ovom trenutku svi mladi lekari koji su odranije primljeni i svi mi koji smo duže smo u nekom drugom načinu rada tokom korona. Bolnica će zaposliti te mlade ljude gde treba. Velika stvar je što smo zaposlili veliki broj srednjeg medicinkog kadra, koji nam je okosnica u ovom periodu“, rekao je Stojanović.

Brnabićeva nema informaciju, kao ni Krizni štab da li se rade obdukcije i zamolila je Ministarstvo zdravlja da odgovori na to. Janković je podsetio da postoji pravna procedura za pokretanje obdukcije: Sud odlučuje, lekari nisu prava adresa za to pitanje, rekao je on.

Vakcine

Janković je istakao da se može govoriti samo o većem broju potencijalnih vakcina i da možemo da pratimo ispitivanja, te budemo spremni kada jedna od njih dobije potvrde ispravnosti Krizni štab donese odluku.

„Razgovaramo sa svima za koje znamo da se bave istraživanjem vakcine – kompanije iz Kine, Rusije…“, rekla je Ana Brnabić.

Na pitanje novinara zašto ne nosi na konferenciji zaštitnu masku rekla je da je ušla na konferenciju sa njom i skinula je dok govori za medije, odnosno da bi govorila razgovetnije za građane Srbije. Istakla je da nema nikog u njenoj blizini na dva metra. Čim napusti konferenciju, staviće je.

(B92)