Naslovnica SPEKTAR Poslednje upozorenje Francuskoj: Ukoliko pošalju trupe u Ukrajinu, Rusija će uzvratiti oružjem

Poslednje upozorenje Francuskoj: Ukoliko pošalju trupe u Ukrajinu, Rusija će uzvratiti oružjem

Ukoliko se takav scenario realizuje, mere odgovora biće daleko izvan političkog plana, a francuska strana je više puta direktno upozorena na to, izjavio je direktor prvog evropskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Artem Studenikov

Ako francuske trupe budu poslate u Ukrajinu, Rusija će uzvratiti i to ne samo na političkom planu, izjavio je direktor prvog evropskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Artem Studenikov.

Diplomata je istakao da iako „sve ratobornija retorika“ francuskog predsednika Emanuela Makrona ne nailazi na široku podršku saveznika u EU i NATO-u i da je odbija većina Francuza, Moskva ne može, a da ne shvati takve izjave ozbiljno.

„Što se tiče diplomatske reakcije, očigledno je da će, ukoliko se takav scenario realizuje, mere odgovora biti daleko izvan političkog plana. Francuska strana je više puta direktno upozorena na to“, kazao je Studenikov.

Kako je istakao, učešće Francuske u sukobu u Ukrajini zvanično će je učiniti stranom u sukobu, što će u velikoj meri povećati rizik od sukoba dve nuklearne sile na bojnom polju.

Osim toga, Studenikov je naglasio da će francuska vojska „postati legitimna meta“ ruske vojske.

„Da li su Francuzi spremni da umru za interese neonacističkog ukrajinskog režima i anglosaksonaca? Šta će francuske vlasti objasniti porodicama žrtava? Čini mi se da zvanični Pariz ovde ima o čemu da razmišlja“, ukazao je.

On je izrazio nadu da će u vladajućim krugovima Francuske prevladati „ako ne zdrav razum, onda bar instinkt samoodržanja“.

„Na ovaj ili onaj način, spremni smo za svaki razvoj događaja“, zaključio je Studenikov.

Naime, francuski predsednik je u intervjuu za „Ekonomist“ izjavio da ne isključuje mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako Rusija „probije linije fronta“ i ukoliko Kijev to zatraži od Pariza, preneo je portal BFMTV.

„Kada bi Rusi probili linije fronta i da postoji ukrajinski zahtev – što danas nije slučaj – bilo bi legitimno da se postavi to pitanje“, rekao je Makron.
Francuski predsednik je prvi put u februaru pomenuo mogućnost slanja zapadnih trupa u Ukrajinu.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social