Poljaci priznali: Pronađeno nacističko blago pripada Rusiji – VIDEO

ghregsfgd

Vlasti u Poljskoj su danas zvanično potvrdile da je u podzemnim tunelima kraj Valbžiha, na jugozapadu Poljske, s verovatnoćom većom od 99 odsto, otkriven zaboravljeni oklopni voz iz vremena kada su se nacisti užurbano povlačili pred Crvenom armijom na kraju Drugog svetskog rata i prevozili u dubinu nemačke dragocenosti koje su poharali tokom rata.

Po svemu sudeći, zlato je rusko, odnosno, Hitlerovi nacisti su zlato poharali u Rusiji i pokušali da ga vozovima odvuku u Nemačku, a to je priznao i Petar Žuhovski, generalni konzervator i zvaničnik Ministarstva kulture i nacionalne baštine Poljske.

„Rusija ima pravo da traži da joj zlato bude vraćeno nazad. Naravno, ukoliko se utvrdi da je reč o zlatu i drugim dragocenostima.“ – kaže Žuhovski, preneli su ruski mediji.

Žuhovski je istakao da je gotovo siguran da je reč o nacističkom blagu, jer je reč o oklopnim vozovima.

Poljska će morati da osnuje međunarodnu ekspertsku grupu povodom ovog slučaja, navodi se u medijima u Rusiji.

Nacisti su vozovima prevozili dragocenosti i oružje ka Berlinu, dok su Amerikanci, Rusi i ostali saveznici napredovali ka glavnom gradu Njemačke sa zapada i istoka tokom zime i proleća 1945. godine.

POGLEDAJTE VIDEO:

U slučaju „Zlatni voz“ nacističke snage su poslale 24 vagona iz Budimpešte prema Nemačkoj, koji su bili puni porodičnog blaga uključujući zlato, srebro i slike, a ukupna vrednost se procenjuje na 176 miliona evra.

Lokalni mediji javljaju da je voz pun dragocenosti i oružja nestao 1945. godine. Krenuo je iz tada istočnog nemačkog grada Breslaua, današnjeg Wroclawa, u vreme kada je Crvena armija napredovala krajem Drugog svetskog rata. Mediji tvrde da je oklopni voz pripadao Wermachtu, vojsci nacističke Nemačke.