POL KRUGMAN: Počeo trgovinski rat u kojem će svi završiti na istom mestu ALI SIROMAŠNI …

tramp

„Suočavamo se s vrlo ozbiljnim rizikom trgovinskog rata koji bi smanjio obim svetske trgovine“, upozorio je Pol Krugman.

Nobelovac i jedan od najpoznatijih ekonomskih stručnjaka na svetu govorio je na predavanju o trgovinskom ratu na Forumu za mir i napredak u Južnoj Koreji.

Krugman aktualnu situaciju naziva neverovatnom jer nakon što se decenijama išlo prema integrisanoj svetskoj ekonomiji, niko nije očekivao promene koje se sad zbivaju, krizu u čijem se epicentru nalazi upravo SAD kao država koja je i bila inicirala svet te relativno slobodne trgovine.

Trgovinski je rat, definiše Krugman, slom procesa međunarodnih pregovora koji počiva na Opštem sporazumu o carinama i trgovini (GATT), multilateralnom ugovoru čiji je cilj smanjiti ili ukloniti carine i druge prepreke i da liberalizuje svetsku trgovinu. Trgovinskim ratom nazivamo, ističe Krugman, situaciju u kojoj svaka zemlja počinje voditi trgovinsku politiku sama za sebe, bez da uzme u obzir pravila igre i kaže – „OK, sklopili smo dogovore i držaćemo ih se“.

„Za razliku od pravog rata, trgovinski rat nije situacija u kojoj imate poraze i pobede, on je više kao trka u naoružanju u kojoj svako troši mnogo resursa da bi završio na istom mestu, ali siromašan. Sada se potencijalno suočavamo s trgovinskom trkom u naoružanju“, kaže Krugman.

(B92)