Naslovnica ŽIVOT POKAZALA PRAVO LICE – Danica Grujičić: „Ko neće da donira organe ne...

POKAZALA PRAVO LICE – Danica Grujičić: „Ko neće da donira organe ne treba ni da ih dobije“ – FOTO FORMULAR

DANICA-GRUJICIC

Od danas je na snazi novi Zakon o presađivanju organa!

Iako je bilo dosta polemike u javnosti oko pomenutog zakona, on vam pre svega omogućava da ukoliko ne želite da budete donor prosto popunite obrazac koji ćete moći da dobijete od izabranog lekara ili u Upravi za biomedicinu u Beogradu.

Vesna Rakonjac, v. d. direktora Uprave za biomedicinu, rekla je da su svim direktorima domova zdravlja prosleđena detaljna uputstva o tome kako da se ponašaju u slučaju kad neko hoće da se izjasni protiv doniranja organa, kao i gde mogu da preuzmu IOZ obrazac, odnosno izjavu o zabrani uzimanja organa ili tkiva.

[adsenseyu1]

– Pomenuti obrazac će se koristiti do izrade novog, koji će biti sastavni deo podzakonskog akta koji će imati pravni osnov iz Zakona o presađivanju ljudskih organa – objasnila je dr Rakonjac.

izjava o zabrani uzimanja organa

Izjava koju možete odštampati i popunjenu predati

A gde je formular za maloletna lica?

Ona je prethodno naglasila da država ni u kom slučaju nikoga ne tera da bude davalac organa i da u Zakonu nigde ne piše da svi rođenjem postajemo donori. Naime, organi preminule osobe mogu da se uzmu radi presađivanja samo ukoliko se punoletna, poslovno sposobna osoba nije pre smrti tome usprotivila, kao ni članovi njene porodice – roditelji, supružnik, vanbračni partner ili punoletno dete. U slučaju da maloletna osoba premine, ali je bez roditeljskog staranja, tada je dozvoljeno uzimanje organa samo na osnovu odluke etičkog odbora zdravstvene ustanove. Zakon takođe predviđa i precizno definisanje ustanova koje će obavljati poslove u vezi s presađivanjem organa, odnosno transplantacionih centara.

IOZ obrazac doniranje organa zabrana

Zakon je u delu koji se odnosi na saglasnost porodice identičan kao i prethodni, jer se i ranije porodica pitala da li organi njihove preminule najmilije osobe koja se našla u stanju moždane smrti mogu biti donirani za transplantaciju – podsetila je doktorka Rakonjac.

[adsenseyu5]

S druge strane, dr Danica Grujičić, neurohirurg, smatra da oni koje ne žele da budu donori ne treba ni da dobiju organe ukoliko im to bude potrebno jednog dana.

– U potpunosti podržavam zakon. Ljudi imaju pravo izbora, ne želite da budete donor iz nekog razloga ili ubeđenja, na primer verskog, odete kod svog doktora, uvrstite se u registar onih koji neće da budu donori, i to je to. Ne možete očekivati da vam neko da organ ako vam se nešto desi ako sami odbijate da učinite isto – kaže doktorka za „Alo!”.

Lekari podsećaju da je 20 puta veća verovatnoća da nam zatreba organ donora nego da sami budemo davaoci, a u našoj zemlji na bubreg čeka oko 750 pacijenata, srce 39, a na jetru 40 ljudi.

(Alo)

[adsenseyu5]