Naslovnica SPEKTAR Počeo sudnji dan za Kijev: Ruske specijalne snage ušle duboko u Ukrajinu...

Počeo sudnji dan za Kijev: Ruske specijalne snage ušle duboko u Ukrajinu i vrše masovne diverzije

Internet je pre nekoliko dana eksplodirao snimkom, koji prikazuje rad ruskih specijalaca u dubokoj pozadini Ukrajine.

Uz dinamičnu muziku, ruski vojnici postavljaju zasede ukrajinskim vojne patrolama, ubijaju visoke oficire i dižu u vazduh mostove. Ukrajinski telegram kanali su, videvši rezultate rada ruskih specijalaca, „urlali“.

„Hoćete krv? Pokazaćemo vam rad naših diverzantsko-izviđačkih grupa na ukrajinskoj granici“, stoji u jezivom uvodu pre video snimka, koji je objavio telegram kanal „Ribar“.

Ruski specijalci u Černigovskoj i Sumskoj oblasti, snimaju zasede i gađanje autobusa i kamiona sa jedinicama ukrajinske vojske i teritorijalne odbrane.

Na snimku je takođe zabeležena eksplozija mosta preko reke Sudost u Černigovskoj oblasti. Pretpostavlja se da su se ovi događaji desili u junu-julu. Usled dejstava ruskih specijalnih snaga poginuo je 31 ukrajinski vojnik, uključujući četiri pripadnika Glavne obaveštajne uprave. Oduzeti su dokumenti i uređaji koji sadrže poverljive podatke.

Istovremeno, prema telegram kanalu „Militarist“, operacije koje izvode ruske specijalne snage u ukrajinskoj pozadini, pripremaju delove fronta za predstojeću ofanzivnu operaciju. Da li ruska vojska počinje da stvara sanitarnu zonu, o kojoj je prethodno govorio Vladimir Putin?

[adsenseyu1]

Sanitarna zona

Još početkom juna, kada je postalo jasno da je nešto pošlo naopako sa ukrajinskom kontraofanzivom, Vladimir Putin je rekao da će Rusija morati da razmotri stvaranje sanitarne zone u Ukrajini ako se nastavi granatiranje naših teritorija.

Prema rečima predsednika, bilo bi moguće povećati efikasnost protivbaterijske borbe, ali „to ne znači da neće biti dolazaka na našu teritoriju“.

„I ako se tako nastavi, onda bi očigledno trebalo da razmotrimo pitanje – kažem to vrlo pažljivo – da stvorimo neku vrstu sanitarne zone na teritoriji Ukrajine na takvoj udaljenosti, sa koje bi bilo nemoguće doći do naše teritorije“, rekao je Putin.

Operacije ruskih specijalnih snaga u Černigovskoj i Sumskoj oblasti uklapaju se u logiku ruske ofanzive na Kupjanskom pravcu (Harkovska oblast), gde je već stvoren mostobran. U tom pravcu vrše se napadi na centre odlučivanja Oružanih snaga Ukrajine, vojne fabrike i logistiku.

Možda, kada Oružanim snagama Ukrajine tokom kontraofanzive ponestane snage, a većina rezervi bude razbijena na zaporoškom pravcu, ruska armija će naneti udare u oblasti Černigova i Sumkoja.

Ofanziva je neophodna

Politikolog Natalija Makejeva je komentarišući video snimak rada ruskih specijalnih snaga, primetila, da je Rusija počela da uspeva u oblastima informacionog rata. Video se pokazao ubitačnim i treba ga distribuirati i ruskoj i ukrajinskoj publici.

„Specijalna vojna operacija se nužno mora završiti potpunom vojno-političkom kontrolom čitave teritorije bivše Ukrajine. I tu ne možemo bez punopravnog napada na neprijatelja, sa prelaska aktivne odbrane na efikasnu ofanzivu. Mi ćemo to morati da uradimo, ne možemo bez toga“, objasnila je Natalija Makeeva.

Ona priznaje da dejstva ruskih specijalnih snaga u ukrajinskoj pozadini, čiste teritoriju pre stvaranja sanitarne zone. Ovo je priprema za našu veliku ofanzivu.

Štaviše, tokom specijalne operacije eliminisani su visoki oficiri Oružanih snaga Ukrajine. To će svakako uticati na njihovu odbrambenu sposobnost u slučaju ruskog napada.

„Na kraju, sovjetski partizani su se prilično efikasno borili protiv nemačkih jedinica, vršili sabotaže i tamo eliminisali pojedine nemačke komandante. Ovo je sasvim normalno iskustvo koje nije zastarelo ni do danas. U svakom slučaju, pobeda će biti naša. Važno je sada delujemo efikasno koristeći savremena sredstva, i ostvarimo zacrtane ciljeve“, zaključila je Natalija Makeeva.

Dejstva ruskih specijalnih snaga u pozadini Ukrajine, usko su povezana sa zadatkom obezbeđivanja bezbednosti pograničnih regiona Rusije. Oni su stalno izloženi granatiranju i terorističkim napadima ukrajinskih oružanih snaga, a Kijev redovno šalje sabotere i špijune.

Kako primećuje politički analitičar Vladimir Solovejčik, akcije ruskih specijalnih snaga zahtevaće od komande ukrajinske vojske, da prebaci deo svojih snaga u sopstvenu pozadinu, kako bi se obezbedila bezbednost komunikacija. Dakle, ove snage neće moći direktno da napadnu teritoriju Brjanske i Belgorodske oblasti.

„Takođe je potpuno moguće otvoriti drugi front iza neprijateljskih linija, kako bi se pomoglo borcima antifašističkih snaga koji sada aktivno napadaju ukrajinsku vojsku u pravcu Kupjanska“, objasnio je on.

U svakom slučaju, uspesi ruskih specijalaca u ukrajinskoj pozadini, važni su i sa vojnog i sa političkog i psihološkog stanovišta.

Webtribune.rs

[adsenseyu1]

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social