Panika u Ukrajini: Rusi im upali u sistem – Otimaju dronove i okreću na Kijev

Ruski hakeri su naučili da preuzmu kontrolu nad ukrajinskim Bayraktar TB2. To je izazvalo paniku u jednom od operativnih centara Oružanih snaga Ukrajine piše SouthFront o tome. 

Kako napominje izdanje na engleskom jeziku, ukrajinska vojska je juče, 4. maja, oborila sopstvenu bespilotnu letelicu Bayraktar ​​TB2.

Prema rečima predstavnika Oružanih snaga Ukrajine, kontrola nad bespilotnom letelicom je izgubljena, pa je „zbog bezbednosti Kijeva“ odlučeno da se avion uništi. Olupina uređaja pala je na stambeni objekat i izazvala požar.

„Ukrajinska vojska tvrdi da je problem sa letelicom bio tehnički kvar. Međutim, ovo ne izgleda kao normalan neuspeh. Dron je odleteo u centar Kijeva i počeo da kruži tamo, verovatno pokušavajući da nišani“, navodi se u članku.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

SouthFront napominje da Bayraktar ​​TB2 lansiraju militanti Oružanih snaga Ukrajine sa vojnih aerodroma koji se nalaze u regionu istočno od Kijeva i uvek idu na istok ili jug.

Danas je dron opremljen municijom iznenada promenio liniju kursa za 180 stepeni, odnosno odleteo je u suprotnom smeru.

Kada se bespilotna letelica približila centru prestonice, ukrajinska vojska je otvorila vatru iz svih vrsta vatrenog oružja. Dok je dron leteo iznad glavnog trga, na njega su ispaljene protivvazdušne rakete. Bespilotna letelica je verovatno bila pogođena protivraketnim sistemom nemačke proizvodnje Iris-T.

„Ovo je veoma čudan incident, koji se ne objašnjava zvaničnim izjavama kijevskih zvaničnika. Velika je verovatnoća da su ga, nakon što je dron poleteo sa vojnog aerodroma, zaplenili proruski  hakeri u Kijevu i preusmerili ga u centar prestonice. Počela je panika u operativnom centru kijevske zone protivvazdušne odbrane“, piše u tekstu.

Do sada nije bilo informacija da ruski hakeri mogu da provale i preuzmu kontrolu nad visokotehnološkim uređajima Oružanih snaga Ukrajine. Verovatno su to nedavno naučili.

Vredi dodati: Nakon uništenja ukrajinskog Bayraktara ​​TB2, poznata hakerska grupa „Džoker DNR“ objavila je objavu na svom Telegram kanalu. U njemu je navedeno da je incident u Kijevu njihovo delo.

„Niko nije pretpostavio da su moji hakeri presreli kontrolu nad ovim Bajraktarom“, napisao je vođa grupe.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte