PANIKA U EVROPI POSLE ŠOKANTNOG OTKRIĆA: „Patriot“ ne može da zaustavi rakete Huta a kako će ruske nuklearke iz 22. veka

patriot2

Eksperti iz nezavisnog Midlberijskog instituta za međunarodna istraživanja pozabavili su se funkcionisanjem američkih PVO i protivraketnih sistema Patriot u Saudijskoj Arabiji i zaključili – da od njih faktički nema vajde.

Proučili su sve raketne napade jemenskih husita na Saudijsku Arabiju od novembra 2017-te do danas i utvrdili da je malo koja njihova raketa bila oborena. A saudijski vojni vrh je tvrdio da su bezmalo svi „uspešno odbijeni“.

Analitičari pomenutog instituta, koji su radili pod rukovodstvom Džefrija Luisa, svoja saznanja i zaključke su objavili na stranicama uticajnog Foreign Policy.

Luis i njegove kolege su prvo identifikovali mesta gde su pali delovi i bojeve glave raketa koje su lansirali husiti, a potom utvrdili tačke na kojima su se nalazile rakete-presretači. Tako su utvrdili: da su same rakete husita padale na saudijski glavni grad – Rijad – a da su njihove bojeve glave prolazile kroz sve linije odbrane i padale u blizini ciljeva koji su im bili određeni.

Prilikom raketnih napada husita izvedenih u novembru i decembru 2017-te – jedna bojeva glava je pala nekoliko stotina metara od petog terminala aerodroma „Kralj Halid“, a druga je zamalo uništila autosalon „Honde“.

Luis je posebno skrenuo pažnju na činjenicu da je nedavno raketa Patriot – ispaljena da presretne projektil husita – eksplodirala u stambenoj četvrti Rijada.

Na osnovu svega je izveo zaključak:

„Nema nikakvih dokaza da je Saudijska Arabija tokom trajanja konflikta sa Jemenom presrela makar i jednu jedinu raketu husita. Zbog toga se nameće uznemiravajuće pitanje: postoje li ikakvi razlozi da se smatra da sistemi Patriot uopšte funkcionišu“.

Luis otvoreno iznosi sumnju da su sistemi Patriot ikada uspevali da presretnu i unište neku balističku raketu velikog dometa u realnim borbenim uslovima.

U prilog svom strahovanju, naveo je da se zna za samo jedan slučaj – koji su potvrdili nezavisni eksperti – da je Patriot za vreme rata u Persijskom zalivu oborio irački „Skad“.

Jedan jedini od 47 koliko je iračka armija lansirala!

A Pentagon je tada tvrdio da je bila oborena polovina (23).

U međuvremenu je sisteme Patriot kupila Poljska. Da bi je štitili od ruskih taktičkih raketnih sistema „Iskander“.

A oni su za rakete jemenskih husita – 22. vek!

(Fakti)