Naslovnica ŽIVOT Ovo su zaboravljeni indijanski lekovi koji imaju isceljujuću moć

Ovo su zaboravljeni indijanski lekovi koji imaju isceljujuću moć

gftr3gfd

Kada je u pitanju biljna medicina, mnogi su upoznati sa efektima ehinacee kao antibiotika, vrbove kore kao anestetika i aloje kao biljke za tretman spoljnih ozleda kože.

Međutim, to znanje nije ništa u odnosu na to šta su sve Indijanci znali i kakve su sve biljke koristili.

[adsenseyu1]

Indijanski medicinari su razvili holistički pristup lečenja koji se oslanjao isključivo na biljke i njihova svojstva.

Danas ćemo vam predstaviti listu biljaka koje su česte u Severnoj Americi, a koje su Indijanci koristili u svojoj medicini. Neke od njih su čak i svakodnevno primenjivali.

Ima i nekih biljaka koje se i danas koriste kao prirodni lekovi, poput kamilice.

Teško je reći kako su Indijanci došli do saznanja koja biljka ima kakva svojstva, iako se veruje da su to verovatno utvrdili metodom probe i greške. Takođe se smatra da su posmatrali bolesne životinje i gledali koje biljke one jedu. Danas su naučne studije potvrdile medicinske efekte mnogih biljaka, poput vrbove kore koja prirodno sadrži aspirin a koja se i u drevnim vremenima koristila za ublažavanje bolova.

Ovi lekovi su se najčešće primenjivali putem čaja ili pasti, ali i u vidu obloga i melema.

[adsenseyu4]

Naravno, kao i za sve druge lekove, trudnice se moraju posavetovati sa svojim lekarom pre nego što počnu da primenjuju bilo koju od lekovitih biljaka koje danas predstavljamo.

 1. Alfalfa: Olakšava varenje i pomaže pri zgrušavanju krvi. Neki je koriste za privremeno lečenje artritisa, bešike i bubrega, ali i kostiju. Jača imuni sistem.
 2. Aloja: Kaktus iz čijih debelih listova može da se iscedi sok koji zatim može da se koristi za lečenje opekotina, ujeda insekata i rana.
 3. Američki borovac: Iglice i unutrašnja kora ovog bora se mogu koristiti za pravljenje čaja. Koristi se za lečenje respiratornih problema i problema sa plućima.
 4. Aspen: Čaj se pravi od kore ili ksilema i služi za lečenje groznice, kašlja i bolova. Sadrži salicin koji se takođe nalazi u vrbi i koji je osnovni sastojak aspirina.
 5. Valerijana: Koren ove biljke u obliku čaja ublažava bolove u mišićima i bol uopšte, a ima i umirujući efekat.
 6. Virdžinijska borovnica: Indijanci su ovu biljku koristili za sve i svašta, naročito njene bobice iz kojih su odstranjene koštice i koje su osušene i samlevene kako bi se od njih napravio čaj ili obloga. One leče kašalj, prehladu, grip, mučninu, zapaljenja i proliv. Kao melem se koristi za lečenje opekotina i rana. Koštice ove borovnice su otrovne u visokim koncentracijama, te je stoga bitno da ih odstranite ako mislite da ih koristite.
 7. Vratić: Koristi se i danas kao prirodni lek za groznicu i glavobolje, uključujući i ozbiljnije glavobolje poput migrena. Može da se koristi i za digestivne probleme, astmu i bolove u mišićima i zglobovima.
 8. Divizma: Koristi se u vidu infuza ili čaja ili se može dodavati u salatu. Indijanci su ovu biljku koristili za lečenje zapaljenja, kašlja, zapušenog nosa i plućnih problema.
 9. Divlja nana: Koristi se za lečenje kašlja, prehlade, respiratornih problema, ali i za lečenje proliva i jačanje cirkulacije u krvi.
 10. Divlji ipekak: Koristi se za lečenje groznice, ublažavanje bolova, svraba i ukočenosti zglobova. Može se koristiti interno u obliku čaja ili se može samleti i koristiti spoljno u obliku paste ili obloge.
 11. Đinseng: Korenje ove biljke se koristi u obliku čaja i obloga za lečenje umora, povećanje energije i jačanje imunog sistema. Lišće i stablo se takođe koriste, ali koren ima u sebi najveću količinu aktivnih sastojaka.
 12. Đumbir: Koren ove biljke se melje i unosi sa hranom, a može se spremati u obliku čaja, melema ili obloge. Pomaže pri varenju, deluje antizapaljenski, povećava cirkulaciju i ublažava prehlade, kašalj, grip i bronhitis.
 13. Ehinacea: Ova biljka se koristi za jačanje imunog sistema i lečenje infekcija i groznica. Takođe se koristi i kao antiseptik i za lečenje kašlja, prehlade i gripa.
 14. Eukaliptus: Ulje iz lišća i korena ove biljke se koristi za pravljenje čaja za lečenje kašlja, bolnog grla, gripe i groznice.
 15. Žalfija: Ovaj žbun je prirodno sredstvo za odbijanje insekata, a može da se koristi za lečenje problema sa varenjem, ali i za lečenje prehlade i bolnog grla.
 16. Zlatica: Iako je danas smatraju za biljku koja uzrokuje alergije i kijanje, Indijanci su je smatrali za lekovitu biljku. U obliku čaja se koristi za lečenje bronhitisa i pljućnih problema, ali i gripa, zapaljenja i bolnog grla. Takođe se koristi i kao antiseptik za posekotine i povrede.
 17. Kajenska paprika: Semenke kajenske paprike se koriste za ublažavanje bolova kada se uzimaju zajedno sa hranom ili pićem. One takođe pomažu pri lečenju artritisa i problema sa varenjem. Ponekad se primenjuju u obliku praha na rane kako bi povećale protok krvi i delovale kao antiseptik i anestetik.
 18. Kamilica: Lišće i cvetovi ove biljke se koriste u obliku čaja za lečenje problema sa crevima i mučnine.
 19. Kupina: Samleveni koren, kora i lišće se koriste za pravljenje čaja koji je odličan za lečenje proliva, smanjenje zapaljenja i stimulaciju metabolizma. Može se grgoljati radi lečenja bola u grlu, čireva u ustima i zapaljenja desni.
 20. Morač: Ova biljka se koristi u vidu čaja za lečenje kašlja, bolnog grla, za olakšavanje varenja i ublažavanje proliva, ali i kao oblog za glavobolje.
 21. Orlovi nokti: Bobice, stablo, cveće i listovi oce biljke se koriste za lečenje uboda pčela i infekcija kože. U obliku čaja, može se koristiti za lečenje prehlade, glavobolje i bolnog grla. Poseduje antizapaljenska svojstva.
 22. Pasiflora: Lišće i korenje ove biljke se koristi za pravljenje čaja protiv nervoze i bolova u mišićima. Od ove biljke se takođe pravi obloga za lečenje opekotina i ujeda insekata.
 23. Pčelinji vosak: Koristi se u vidu melema za lečenje opekotina i ujeda insekata. Koristi se isključivo za spoljnu primenu.
 24. Pčelinji polen: U kombinaciji sa hranom povećava energiju, pomaže pri varenju i jača imuni sistem. Ako ste alergični na ujed pčele, verovatno ste alergični i na pčelinji polen.
 25. Ruzmarin: Koristi se kao začin, a u obliku čaja leči bol u mišićima, jača cirkulaciju i ubrzava metabolizam.
 26. Sladić: Korenje i lišće se koriste za lečenje kašlja, prehlada i bolnog grla. Koren se može žvakati u slučaju zubobolje.
 27. Heljda: Seme ove biljke se koristi za pravljenje supe ili kaše za snižavanje krvnog pritiska, zgrušavanje krvi i ublažavanje proliva.
 28. Hmelj: Koristi se u vidu čaja za lečenje problema sa varenjem, a često se kombinuje sa drugim biljkama poput aloje za ublažavanje bolova u mišićima. Koristi se i za ublažavanje zubobolje i bolnog grla.
 29. Crvena detelina: Raste svuda, a njeni cvetovi, listovi i koren se mogu koristiti za pravljenje čaja ili u hrani. Koristi se za ublažavanje zapaljenja, poboljšanje cirkulacije i lečenje respiratornih problema.
 30. Crna malina: Korenje ove biljke se koristi za čaj ili se žvaće radi lečenja kašlja, proliva i problema sa crevima.
 31. Šipak: Ova bobica je odličan izvor vitamina C, a u obliku čaja služi za lečenje prehlade, kašlja i problema sa crevima. Takođe deluje kao antiseptik i protivzapaljenski.

Nema sumnje da postoji još puno lekovitih biljaka van ove liste koje se mogu koristiti ali su ovo neke od najvažnijih. Važno je samo da ih pravilno identifikujete i da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što počnete da ih primenjujete.

© 2016 Webtribune.rs

[adsenseyu1]