Naslovnica ŽIVOT Ovih 10 problema nastaju kada ne pijete dovoljno vode

Ovih 10 problema nastaju kada ne pijete dovoljno vode

nvbkjfdh48hfgv

[adsenseyu2]

Najbolji način da utolite žeđ jeste čaša obične vode.

Voda je prirodni izvor zdravlja, ali mnogi ljudi zaboravljaju da je popiju, pri čemu nisu svesni da na taj način štete svom organizmu. Evo nekih od znakova da ne pijete dovoljno vode:

  1. Suva usta

Najčešći znak žeđi se ispoljava suvoćom usta, jezika i usne šupljine. Ukoliko su vam usta suva, vaše telo već nije dovoljno hidrirano. Morate slušati svoje telo i zadovoljavati njegove potrebe.

  1. Suve oči

Nedostatak vode u telu se takođe manifestuje suvoćom očiju, zbog čega one postaju crvene. Nemogućnost vlaženja očiju može predstavljati problem, naročito onima koji nose kontaktna sočiva.

[adsenseyu4]

  1. Bolovi u zglobovima

Pršljenovi i hrskavica sadrže 80 % vode. Ukoliko želite da sprečite neprijatno peckanje u kostima kada se pomerate ili vežbate, morate da unosite više vode.

  1. Suva koža

Koža je najveći organ u telu i treba joj puno vode da bi funkcionisala kako treba. Suva i iziritirana koža je jedan od prvih znakova dehidratacije i može prouzrokovati ozbiljne probleme. Nedostatak vode smanjuje mogućnost organizma da se znoji i da uklanja toksine iz tela.

  1. Umor

Umor i pospanost su takođe znaci da nema dovoljno vode u organizmu. Kada ne unosite dovoljno vode, organizam je pozajmljuje iz organa i zato se osećate loše. Oporavak od bolesti takođe znatno zavisi od unosa vode.

  1. Mišićna masa se smanjuje

Mišići sadrže puno vode. Ukoliko ne unosite dovoljno vode, mišići će se smanjiti. Redovno unošenje vode za vreme i nakon vežbanja će dati vašem telu dovoljno energije da podnese izloženost naporu.

  1. Lažna glad

Dehidratacija zavarava mozak i emituje signale telu da je gladno. Hrana sa malo vode usporava metabolizam i povećava zalihe masti.

[adsenseyu4]

  1. Starenje pre vremena

Nedostatak vode se vidi na licu. On utiče na suvoću kože, utiče na nastanak bora, gubljenje elastičnosti i zbog toga svega koža izgleda starije nego što zaista jeste.

  1. Retko idete u WC

Uz manje vode u organizmu, manja je potreba za odlazak u kupatilo. Ukoliko ne urinirate bar 4-7 puta dnevno, to znači da ne pijete dovoljno vode. Tamna boja urina je takođe znak da ste dehidrirali.

  1. Imate problema sa varenjem

Podrigivanje je jedan od znakova da imate više stomačne kiseline nego što treba, a to se dešava upravo zbog dehidratacije. Voda vlaži digestivne organe, a dovoljna količina vode sprečava probleme sa crevima i zatvorom.

Webtribune.rs

[adsenseyu2]