Ovi začini provereno sprečavaju rak

tru54truerze34rr

Iako je rak jedna od najgorih mogućih bolesti, pri čemu se često označava kao „neizlečiva“, ljudi i dalje nalaze načine da je pobede i izleče.

Mnogi od njih to čine tako što u svoju ishranu uključuju indijske začine poput kurkume i šafrana, koji imaju sposobnost da blokiraju razmnožavanje malihnih ćelija u organizmu i da spreče delovanje toksina, virusa i bakterija u organizmu.

Indijski začini koji sprečavaju rak sadrže fitonutrijente, antioksidante, ali i jedno veoma važno jedinjenje po imenu anetol, koje se nalazi u komoraču, a koje blokira aktivnosti ćelija raka. To jedinjenje blokira razmnožavanje ćelija raka, sprečavajući napredovanje bolesti.

Čorba od paradajza sa komoračom i belim lukom je odlična za sprečavanje raka, kažu mnogi nutricionisti. Pored anetola, značajan je i polifenol poznat kao kurkumin, koji se nalazi u kurkumi.

Dokazano je da ovo jedinjenje sprečava rast ćelija raka koje uzrokuju rak prostate, melanome, leukemiju, moždani tumor i rak pankreasa, podstičući apoptozu (programiranu smrt ćelija raka) bez uzrokovanja štete ostalim, zdravim ćelijama.

Kim, recimo, pomaže kod varenja i pruža razne zdravstvene pogodnosti. Seme kima ima antioksidantna svojstva, a u njemu je prisutno jedinjenje poznato kao timokinon, koje zaustavlja razmnožavanje ćelija raka.

Tu je zatim i prirodni karotenoid iz šafrana po imenu krocetin, koji smanjuje tumore raka i bori se protiv ove opake bolesti.

Fitohemikalija iz origana poznata kao kvercetin je takođe komponenta koja se aktivno bori protiv raka prostate. Kvercetin inhibira rast malignih ćelija raka, ponašajući se kao lek protiv raka.

Ne smemo zaboraviti na prirodni konzervans, cimet, koji sadrži kalcijum i gvožđe i koji znatno umanjuje rast ćelija raka u organizmu. Konzumiranje šolje mleka sa cimetom i medom pred spavanje može da spreči nastanak raka na duge staze.

Đumbir je takođe indijski začin sa izvanrednim zdravstvenim pogodnostima među kojima su ubrzavanje metabolizma, smanjivanje nivoa holesterola, poboljšanje varenja i inhibiranje rasta ćelija raka. Đumbir se može dodati u razna jela radi poboljšanja ukusa, a najbolje ide uz povrće.

Fitohemikalija kapsaicin, koja je prisutna samo u ljutim papričicama, pokreće proces apoptoze sprečavajući širenje raka.

Među ostalim značajnim začinima koji sprečavaju rak su anis, karanfilić, piskavica, senf, bosiljak, beli luk, ruzmarin, menta, matičnjak, devičansko maslinovo ulje i sirće.

Mnogi lekari su zaključili da je dodatak gorenavedenih začina u ishranu blagotvoran po zdravlje i da može sprečiti mnoge bolesti, uključujući i rak. Naravno, u slučaju ozbiljnijih bolesti, nije dovoljno osloniti se samo na ishranu bogatu ovim začinima, već je potrebno i posavetovati se sa lekarom.

Webtribune.rs