Naslovnica ŽIVOT Ove hemikalije su svuda u našoj kući – Kada uđu u ljudsko...

Ove hemikalije su svuda u našoj kući – Kada uđu u ljudsko telo, izazivaju rak, dijabetes, neplodnost…

Kućni aparati, proizvodi za higijenu, kozmetika sadrže takozvane „večne hemikalije”. Kada uđu u ljudsko telo, mogu izazvati rak, dijabetes, neplodnost i druge bolesti. Šteta po javno zdravlje od ovoga procenjena je na milijarde dolara. A od PFAS-a, kako se te hemikalije zovu, sada se ne možete sakriti ni na kraju sveta.

Večno i štetno

Per- i polifluoroalkilne supstance (PFAS) su veoma otporne, odbijaju masnoću, prljavštinu i vodu. To ih čini nezamenljivim za nelepljive premaze tiganja, kozmetike , gelova, losiona, četkica za zube , presvlake i još mnogo toga. Problem je u tome što se PFAS praktično ne razgrađuju u prirodi (zbog čega se zovu „večne hemikalije“), u izobilju ulaze u okolinu i akumuliraju se u njoj.

U poslednjih 20 godina sve više se objavljuje naučnih radova o opasnostima ovih hemikalija. PFAS se okrivljuje za mnoge bolesti, uključujući rak, dijabetes, probleme sa srcem, demenciju, neplodnost, oštećenu imunološku funkciju i gojaznost. Ukupno ima 15 dijagnoza.

Važno je napomenuti da direktna uzročna veza između PFAS i bolesti nije identifikovana. Više se radi o korelaciji. Obično naučnici upoređuju količinu štetnih materija u organizmu sa određenim zdravstvenim poremećajima. Na velikim uzorcima, zavisnost izgleda ubedljivo, što služi kao osnova za ograničenja na zakonodavnom nivou. Neki od najopasnijih PFAS zabranjeni su u brojnim zemljama. Ali stručnjaci smatraju da to nije dovoljno.

Skupe supstance

Nedavna studija Medicinskog fakulteta Grosman na Univerzitetu u Njujorku izračunala je koliko građani SAD koštaju tokom svog života zbog bolesti izazvanih „večnim hemikalijama“.

Naučnici su utvrdili udeo Amerikanaca za koje se očekuje da su bili značajno izloženi PFAS-u u 2018. Uzeti su uzorci krvi od pet hiljada odraslih i dece iz cele zemlje. Zatim smo analizirali podatke iz naučnih članaka u poslednjih deset godina o bolestima koje su povezane sa ovim supstancama.

Takođe su procenili iznos medicinskih računa i smanjenje produktivnosti kao posledica ovih bolesti. Gojaznost u detinjstvu bila je najveći pojedinačni doprinos ekonomskom gubitku, koštajući procenjenih 2,7 milijardi dolara. Hipotireoza kod žena (stanje u kome štitna žlezda ne oslobađa dovoljno hormona u krvotok) – 1,26 mlrd. Ukupni gubici su dostigli 63 milijarde.

Prema naučnicima, to pokazuje da je zamena štetnih materija za proizvodnju predmeta za domaćinstvo i kućne hemije dugoročno opravdana, uključujući i ekonomski.

Što više nauka uči o PFAS, to su stroži ekološki zakoni. Na primer, norma za sadržaj kancerogene perfluorooktanske kiseline (PFOA) u vodi za piće u Sjedinjenim Državama smanjena je za 37,5 miliona puta.

Evropski naučnici su nedavno otkrili da je nemoguće poštovati takve standarde skoro bilo gde, jer su se stabilne hemikalije proširile širom planete kao rezultat atmosferskih procesa. Posebno, PFAS pada kiša na Zemlju.

„Ne kažem da ćemo svi umreti od ovoga. Ali trenutno ne možete biti sigurni nigde na planeti da je životna sredina bezbedna“, rekao je profesor Jan Kazins, glavni autor studije, iz Stokholma Univerzitet.

Tim koji je predvodio proveo je deset godina vršeći laboratorijske i terenske studije o prisustvu i transportu PFAS u atmosferi. Ispostavilo se da se sadržaj nekih štetnih materija praktično ne smanjuje, iako ih njihov glavni dobavljač, američka hemijska korporacija 3M, ne koristi od početka 2000-ih. PFAS se nalaze čak iu ledu Arktika , Antarktika i na Tibetanskoj visoravni.

Voda za piće se može prečistiti, ali ovo je skup proces koji nije dostupan svuda. Stručnjaci izlaz vide u, prvo, smanjenju upotrebe PFAS-a u proizvodnji (efekat će se videti decenijama kasnije), a drugo, promeni standarda za sadržaj supstanci u životnoj sredini naviše.

„To ne znači da nešto nije u redu sa procenom rizika. Jednostavno, sa ekonomske tačke gledišta, ova pravila se ne mogu primeniti“, kaže Kazins.

Holandsko ministarstvo infrastrukture je 2018. pooštrilo ograničenja koncentracije PFAS u zemljištu. Kao rezultat toga, 70% građevinskih projekata je zaustavljeno. Nakon protesta, vlada je morala da ublaži pravila. Prema istraživačima, isto će se desiti i sa američkim preporukama za vodu za piće.

Sve ono što ne objavljujemo na drugim mrežama zbog cenzure možete pratiti na našem Vkontakte kanalu. Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs