Naslovnica ŽIVOT Ove 3 namirnice su najveći čuvari vaših kostiju i zaštita od osteoporoze

Ove 3 namirnice su najveći čuvari vaših kostiju i zaštita od osteoporoze

kupusnjace karfiol brokoli

Brokoli, susam i banane su prirodno oružje za borbu protiv problema sa kostima.

Da biste sprečili osteoporozu, jako je važno da redovno vežbate i pazite na svoju ishranu još u ranom dobu.

[adsenseyu1]

U periodu adolescencije je jako važno da mladi ljudi budu fizički aktivni jer to pospešuje rast i razvoj kostiju. Međutim, takođe je važno da unosite ove tri namirnice koje su jako dobre za zdrave i jake kosti:

Brokoli je najbolji sirov

Brokoli (Brassica oleracea) pripada porodici zelenog povrća i pun je različitih minerala i proteina, a naročito kalcijuma. Najbolje je konzumirati ga u sirovom stanju u obliku salate, mada ga možete jesti i kuvanog, isprženog u malo ulja ili obarenog na pari. Važno je da imate na umu da termalna obrada uništava neke od važnih sastojaka brokolija.

Najbolji način za očuvanje svih minerala u brokoliju jeste da ga skuvate u provreloj slanoj vodi u periodu od 5-6 minuta.

[adsenseyu4]

Susam i jogurt

Susam (Sesamum indicum) je jedan od veoma korisnih suplemenata za borbu protiv osteoporoze, a susamovo ulje se smatra veoma zdravim i često se koristi kao zamena za maslinovo ulje.

U susamu se nalaze velike količine kalcijuma, mangana, bakra, magnezijuma i selena. Susam je takođe odličan izbor za sve one koji nemaju dovoljno kalcijuma u organizmu. Samo dodajte kašičicu semena susama u 0,5 dl jogurta i ostavite da odstoji preko noći, a zatim ujutru to pojedite na prazan stomak.

Jedite zrele banane

Pored toga što su veoma ukusne, banane su pune različitih nutrijenata koji mogu da zamene kompletan obrok. One su efikasne protiv osteoporoze pošto su bogate mineralima kao što su kalijum, mangan, magnezijum i fosfor, ali i folnom kiselinom.

Banane sadrže i vitamine koji su odgovorni za održavanje gustine kostiju. Interesantno je da naučnici napominju da je bolje jesti zrele, „istačkane“ banane pošto one nezrele sadrže protein koji ometa jedan od važnih enzima u organizmu.

Suve banane takođe poboljšavaju vaš metabolizam, a sadrže sve korisne sastojke u koncentrisanom obliku.

Webtribune.rs