Naslovnica SPEKTAR OTVORENI IZAZOV: Kina gradi pomorsku bazu u Pakistanu, usred Trampovog raskola sa...

OTVORENI IZAZOV: Kina gradi pomorsku bazu u Pakistanu, usred Trampovog raskola sa Islambadom

rusija i kina mornarica brodovi

Kina planira da poveća svoje vojno prisustvo u inostranstvu sa svojom drugom inostranom pomorskom bazom u Pakistanu. Ove vesti su usledile usred raskola između SAD i Pakistana, a Vašington je zamrznuo bezbednosno finansiranje za Islambad.

Nakon uspostavljanja svog prvog pomorskog objekta u Džibutiju u avgustu prošle godine, odmah pored baze Pentagona, Peking sada pokušava da stvori uporište u Pakistanu, time što će izgraditi drugu pomorsku bazu u blizini Gvadara – strateški važne pakistanske luke na Arapskom moru, kažu izvori bliski kineskoj vojsci, a prenosi „South China Morning Post“.

[adsenseyu1]

Anonimni izvor je izjavio da će mornarica uspostaviti bazu u blizini Gvadara, jer su vojnim plovilima potrebne “određene usluge“ koje postojeći komercijalni objekt ne može obezbediti.

“Luka Gvadar ne može pružiti određene usluge za ratne brodove.. Javni poredak je ovde u haosu. To nije dobro mesto za obavljanje vojne logističke podrške“, rekao je izvor.

“Kina treba da uspostavi još jednu bazu u Gvadaru za svoje ratne brodove, jer je Gvadar sada civilna luka“, rekao je vojni analitičar iz Pekinga Zou Čenming. On je istakao da je potreban zaseban pomorski objekat u blizini ove luke za održavanje ratnih brodova i pružanje logističke podrške.

[adsenseyu4]

Ranije ove nedelje, pukovnik američkih vojnih rezervi Lorens Selin, govorio je o namerma Pekinga da izgradi novu pomorsku bazu u Pakistanu, što je objavljeno na sajtu „Daily Caller“. Selin je rekao da nedavni sastanci visoko rangiranih kineskih i pakistanskih vojnih oficira ukazuju na to da će objekat “biti izgrađen na poluostrvu Jivani, između Gvadara i iranske granice.“

Pentagon je u junu, u godišnjem izveštaju o vojnim razvojima Kine, ukazao na to da bi Kina mogla pokrenuti vojne baze u Pakistanu. Ovaj izveštaj je Peking kasnije odbacio, a kinesko Ministarstvo spoljnih poslova ga je nazavalo “spekulacijom“, i optužili Vašington da odbacuju činjenice.

Gvadar je luka koja se nalazi na manje od 80 kilometara istočno od pakistansko-iranske granice u pokrajini Beludžistan. Razvili su je kineski investitori kao deo ambicioznog kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora (CPEC) vrednog 62 milijarde dolara, a od novembra 2017. godina upravlja komercijalnim tovarima iz Kine.

[adsenseyu1]

Izveštaj o planovima Kine da izgradi pomorsku bazu u Pakistanu je usledio kada je američki predsednik Donald Tramp započeo ovu godinu kritikujući Islambad zbog toga što navodno štite teroriste, i zapretio je da će prekinuti bezbednosnu pomoć ovoj zemlji, što iznosi oko 1 milijarde dolara godišnje.

Iako su SAD već zamrzle prošlogodišnju pomoć Pakistanu od 255 miliona dolara, ova suspenzija takođe može uticati na koalicione fondove za podršku (CSF) koji su odobreni za Pakisan za 2017. godinu. Ovaj potez je izazvao oštre kritike u Islambadu. Ministar odbrane Kuram Dastgir Kan je obećao “hladnokrvan odgovor“ na nameru da se oduzme pomoć Pakistanu.

Webtribune.rs[adsenseyu5][adsenseyu5]