Naslovnica U FOKUSU Otvoren izazov Putinu: Najmoćniji američki dron leteo blizu Krima tokom ukrajinskih udara

Otvoren izazov Putinu: Najmoćniji američki dron leteo blizu Krima tokom ukrajinskih udara

Izviđački dron Global Hawk, kojeg su neki označili kao najmoćniji i najsposobniji u američkoj vojsci, došao je bez presedana blizu Krima tokom najnovijih ukrajinskih udara na mete ruske vojske, objavio je Kijev post.

Američki dron je leteo jugozapadno od glavne ruske vojne baze u krimskom gradu Sevastopolju tri sata pre nego što su ukrajinske snage ispalile rakete na ruske vojne ciljeve.

Dron je kružio oko sedam sati pre nego što se vratio u svoju bazu u Sigoneli u Italiji. Global Hawk je vodeći američki izviđački dron.

Američki planeri letova ga često šalju preko Crnog mora, ali to je bio prvi put da je bio tako blizu Krima tokom udara ukrajinskih snaga na rusku vojsku.

Izveštaji kažu da su napadnuti ruski vojni objekti, neki kažu da su aerodromi i avioni, a ima izveštaja da su pogođeni ruski sistemi protivvazdušne odbrane – dugo glavna meta ukrajinskih planera napada.

Nezavisna ruska novinska agencija ASTRA izvestila je da su u napadima uništena najmanje dva S-300 i četiri radarske stanice. Ruski izvori rekli su da ti udari nisu prouzrokovali štetu i da su sve rakete oborene.

Prema bugarskim izvorima, međutim, tvrdnje Rusije da u napadu nije bilo žrtava nisu tačne.

Ukrajina je pogodila ruske protivvazdušne raketne sisteme na okupiranom poluostrvu Krim, tvrdi ukrajinska vojska.

„Usled udara uništena su dva radara kompleksa S-300 i S-400. „Informacija o trećem radaru se još precizira“, napisao je ukrajinski Generalštab na „Telegramu“.

U protekle dve godine ukrajinskog rata, Ukrajina je izvela brojne vazdušne i pomorske udare na ruske ciljeve na Krimu i nanela značajnu štetu floti Moskve u Crnom moru pišu zapadni izvori.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social