Naslovnica U FOKUSU Otkriveno šta je Si Đinping rekao Ursuli fon der Lajen

Otkriveno šta je Si Đinping rekao Ursuli fon der Lajen

Kineski predsednik Si Đinping je na sastanku sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u aprilu 2023. optužio Sjedinjene Države da pokušavaju da isprovociraju Kinu da napadne Tajvan, piše list Fajnenšel tajms, pozivajući se na izvore.

„Kineski predsednik Si Đinping rekao je predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen da Vašington pokušava da ohrabri Peking da napadne Tajvan,“ navodi se u članku.

Prema rečima jednog od sagovornika medija, Si Đinping je naglasio da „nije zagrizao udicu“. Drugi izvor je dodao da je kineski lider na ovo upozorio kineske zvaničnike.

Peking ne priznaje suverenitet Tajvana, smatra ga provincijom i insistira da se „politika jedne Kine“ sprovodi u celom svetu.

To implicira da je Tajvan sastavni deo kineske teritorije, a vlasti NR Kine jedina su legitimna kineska vlada. Sjedinjene Države se formalno pridržavaju ovog principa, ali u stvarnosti ne samo da aktivno kontaktiraju sa ostrvom, već ga redovno snabdevaju oružjem.

Situacija oko Tajvana je značajno eskalirala u avgustu 2022, nakon posete tadašnje predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi ostrvu.

Kina je osudila posetu kao podršku tajvanskom separatizmu i izvela vojne vežbe velikih razmera.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je više puta nazvalo tajvansko pitanje najosetljivijim u odnosima sa Vašingtonom.

(Novosti.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social