Naslovnica SPEKTAR Otkrivena jeziva tajna: Britanija je godinama koristila granate sa osiromašenim uranijumom

Otkrivena jeziva tajna: Britanija je godinama koristila granate sa osiromašenim uranijumom

London decenijama koristi oklopne granate sa osiromašenim uranijumom, priznala je stalna predstavnica Britanije u Savetu bezbednosti UN, Barbara Vudvord.

„Ruski predstavnik je pomenuo osiromašeni uranijum. Britanska vojska decenijama koristi osiromašeni uranijum u svojim oklopnim granatama. To je standardna komponenta i nema nikakve veze sa nuklearnim oružjem ili mogućnostima“, rekla je Vudvordova.

Pre toga je stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN, Vasilij Nebenzja, rekao, da London ne brine za sudbinu Ukrajinaca. Prema njegovim rečima, Velika Britanija vrlo dobro zna kakve su strašne dugoročne posledice po životnu sredinu i javno zdravlje stanovništva, povezane s upotrebom projektila sa osiromašenim uranijumom.

Instalirajte Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Međutim, kako je istakao ruski predstavnik, „Britanci su se osigurali- zamenik ministra odbrane Velike Britanije, James Heappey, požurio je izjaviti da „London nije obavezan pratiti upotrebu projektila s osiromašenim uranijumom, i nema obavezu uklanjanja posledica njihove primene po završetku sukoba“.

Webtribune.rs

[adsenseyu1]

[adsenseyu4]